Ekonomi

AB, Rus petrol ürünlerine tavan fiyat uygulayacak

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’daki rafineri petrol tesislerinden çıkacak motorine 1 varil için 100 dolar, akaryakıt için 45 dolar tavan fiyat uygulaması konusunda anlaştılar.

AB transfer lideri İsveç’in resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Rus rafineri petrol ürünlerine ambargosu 5 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan AB ülkelerinin bu ürünlerin fiyatına sınırlama getirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Paylaşımda, “AB ülkelerinin büyükelçileri, Rus petrol ürünleri için bir tavan fiyat belirlediler” denildi. kelime kullanıldı.

AB Komite Lideri Ursula von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “G7 ile, Rus petrol ürünlerine tavan fiyat koyarak Rusya’nın gelirini azaltırken, istikrarlı küresel enerji piyasalarını güvence altına alıyoruz.” paylaştı.

AB petrol ürünleri ithalat yasağı

AB ülkeleri tarafından geçen yıl haziran ayında kabul edilen Rusya’dan rafine petrol ürünleri ithalatına getirilen yasağı içeren 6’ncı yaptırım paketi, 8 aylık geçiş döneminin sona ermesinin ardından 5 Şubat Pazar günü yürürlüğe girecek.

Bu tarihten itibaren AB ülkeleri Rusya’dan motorin ve akaryakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri satın almayacak.

AB ve G7, Rusya’nın üçüncü ülkelere rafine petrol ürünleri ihracatına da kısıtlamalar getirecek.

Bu çerçevede AB ve G7 ülkeleri Rusya’ya yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulayacak.

Batılı ülkeler, Rus motorini ve gazyağı için varil başına 100 dolar ve daha ucuz sıvı yakıtlar ve açık renkli petrol ürünleri için varil başına 45 dolar tavan fiyat uygulayacak.

AB şirketleri, rafineri petrol ürünlerinin Rusya’dan üçüncü ülkelere ihracatı için nakliye, sigorta ve finansman gibi hizmetleri ancak söz konusu işin belirlenecek tavan fiyatın altında satılması halinde sağlayabilecek.

AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyatı uygulamasına 5 Aralık’ta başlandı.

Bu kapsamda Rus petrolünün belirlenen fiyatın üzerinde üçüncü ülkelere satılması durumunda G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve komisyonculuk gibi çeşitli hizmetler sağlayamıyor. Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlenmesi gerekiyor.

habermenemen.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu