Ekonomi

Bankaların Kar ve Risklerine Yönelik Dikkat Çeken Açıklamalar

Foreks Haber’in 2023 ilk çeyrek finansal sonuç beklenti anketi sonuçlandı. Bankaların da beklentilerini açıklayan Goldman Sachs vardı. S&P ise Türk bankalarında gördüğü riskleri açıkladı. S&P, ‘Türk bankalarının olumsuz piyasa duyarlılığına, artan riskten kaçınmaya ve küresel likidite düşüşlerine karşı savunmasız olduğunu’ açıkladı. Avrupa kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings de “Türkiye’nin mevcut politika bileşimi dış dengesizliklerin artmasına neden oluyor” ifadesini kullandı.

2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin bilanço araştırması sonuçlandı.

Foreks Haber’in 17 aracı kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, ankete katılan bankaların toplam net kârının 2023’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,5 artması bekleniyor. .

Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilanço dönemi 19 Nisan’da Arçelik ile başladı.

Aracı kurumların bilançolara ilişkin beklentileri, gıda, irtibat, sigorta ve bankacılık sektörleri başta olmak üzere borsa şirketlerinin mali tablolarının olumlu olması yönünde şekillendi. Ancak anket, bankaların ve şirketlerin kâr ivmelerinde bir miktar zayıflama beklediklerini de ortaya koydu.

Bankacılık şubesinde bilanço devri Akbank ile 26 Nisan’da başlayacak.

Sektörde, yapılan düzenlemeler nedeniyle TL kredi-mevduat getiri farkının azalması, TÜFE tahvil getirisinde beklenen düşüş ve faaliyet giderlerindeki yüksek artış, çeyreklik kârlılık gelişiminin zayıf olmasının temel nedenleri olarak öne çıkıyor.

Bankacılık sektöründe öne çıkan dinamikler, TL kredilerdeki büyümenin bir önceki döneme göre bir miktar hızlanması, TL mevduattaki büyümenin TL kredilerdeki artışın üzerinde olması, mevduatın krediye dönüşüm oranındaki iyileşme olarak sıralanıyor. TL tarafında bir önceki çeyreğe göre 5 puanlık artış ve artan karşılık oranlarıyla birlikte güçlü etkin kalitesinin korunması. .

Artan TL mevduat maliyetleri nedeniyle TL kredi/mevduat faiz farkının aşağı yönlü net eğilimi, enflasyondaki düşüş nedeniyle TÜFE’ye endeksli bonoların marj katkısının önceki çeyreğe göre çok daha düşük olması ve komite gelirlerindeki güçlü seyrin devam etmesi Kısmen önden yüklemeli provizyonlar nedeniyle karlılık tarafı içindir. öne çıkan faktörler olarak belirlenmiştir. İşletme maliyetleri ile ilgili olarak, deprem ile ilgili temel giderlerin yanı sıra işçilik ve kira maliyetlerindeki artışın yansımasına dikkat çekilmektedir.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2023 yılı ilk çeyreğine ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarının gönderilmesi için son tarih 2 Mayıs 2023 olarak açıklandı.

Konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankalar için finansal sonuçların sunulması için son tarih 10 Mayıs 2023, konsolide bankalar için 22 Mayıs 2023’tür.

Anket, Deniz Yatırım, ÜNLÜ & Co, TFG istanbul, ICBC Yatırım, Şeker Yatırım, İş Yatırım, Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Oyak Yatırım, HSBC, Yatırım Finansman, Garanti BBVA Yatırım, Tera Yatırım, Gedik Yatırım, Yapı Kredi Yatırım, Ak Yatırım ve Vakıf Yatırım’ın da aralarında bulunduğu 17 kuruluş katıldı.

Goldman Sachs da geçtiğimiz günlerde Türk banka hisselerine ilişkin beklentilerini açıkladı.

Goldman Sachs, Halkbank (HALKB) için 4,3 TL olan hedef fiyatı 4,7 TL’ye, Vakıfbank (VAKBN) için 5,5 TL’den 6,3 TL’ye yükseltirken, ‘sat’ tavsiyesini sürdürdü. .

Akbank (AKBNK) için 18,2 TL olan hedef fiyatı ‘al’ tavsiyesini koruyarak 20,9 TL’ye yükseltti.

İş Bankası (ISCTR) için hedef fiyatı 7,05 TL’den 7,8 TL’ye yükseltirken, Garanti BBVA (GARAN) için 24,1 TL’den 27,7 TL’ye, Yapı Kredi Bankası (YKBNK) için 24,1 TL’den hedef fiyatı yükseltti. Tavsiyesini ‘nötr’ olarak koruyarak 8,25 TL’den 9,34 TL’ye yükseltti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, uluslararası finansal koşullardaki sıkılaşma nedeniyle gelişmekte olan ülke bankacılık sistemlerinin baskı altında olduğunu, Türkiye ve Tunus’un en riskli 5 gelişmekte olan ülke bankacılık sistemi arasında yer aldığını bildirdi.

S&P, Mısır, Endonezya, Katar, Tunus ve Türkiye’yi küresel likidite değişikliklerine karşı potansiyel olarak savunmasız ekonomiler olarak gösterdi ve büyük merkez bankaları para politikasını sıkılaştırmaya devam ettikçe, artan maliyetler ve gelişmekte olan piyasaları etkileyen zayıf likidite ile finansman koşullarının giderek daha kısıtlayıcı hale geldiğini belirtti.

S&P, sıkılaşan küresel finansman koşullarının bankacılık sistemlerini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebileceğini belirterek, “Yönlendirme kabiliyetlerinde ani ve önemli bir azalma potansiyeli nedeniyle Türk bankalarını bu riske en fazla maruz kalabilecek bankalar olarak görüyoruz. vadesi gelen dış borçları üzerinden.”

Baz senaryoda Türk bankalarının, hükümetin ödeme istikrarına ilişkin riskleri kontrol altında tutabildiği sürece, borç çevirme oranında ölçülü bir azalma olsa bile dış finansmana erişim kabiliyetlerini sürdüreceklerini öngördüklerini vurgulayarak, Türk bankaları, olumsuz piyasa hissiyatı, artan riskten kaçınma, küresel likidite kısıntıları ve yüksek finansman maliyetleri karşısında kırılgan durumda. Bunları değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın bankaların aktif kalitesi risklerine yardımcı olduğunu belirten S&P, 2023’te bankaların kredi zararlarının yüzde 3,2 artmasını ve sıkıntılı kredi oranının yüzde 4-5 aralığında devam etmesini beklediklerini de söyledi. 2022’nin sonunda yüzde 2,2’den.

S&P, ‘Türkiye’deki TGA oranlarının, gecikmiş sayılmayan ve oranların paydasını şişiren hızlı kredi genişlemesinden etkilenen çok sayıda yeniden yapılandırılmış krediyi içermediğini kabul ediyoruz. Özellikle para politikasının yenilenmesi, liranın değerli kaybı ve Türkiye’yi etkileyen son doğal afetlerin etkileri nedeniyle alacaklarınızda önemli riskler görüyoruz.

Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin mevcut politika bileşiminin dış dengesizliklerin artmasına neden olduğunu savundu.

Scope Ratings, “Türkiye’de yıllardır uygulanan geleneksel olmayan para politikaları ve yabancı yatırımcıların yerel sermaye piyasalarını terk etmesi nedeniyle hükümetin yerli ve yabancı para cinsinden fonlamada yerli bankalara bağımlı hale geldiğini” söyledi. TL 10 yıllık tahvil faizlerinin bir yıl önceki yüzde 25’ten yaklaşık yüzde 12’ye gerilediğine dikkat çekti.

Scope, Türk hükümetinin iç borcunda yabancı yatırımcıların payının 2017’de yüzde 19,4’ten Şubat 2023’te yüzde 0,7’ye düştüğünü kaydetti.

Türk bankalarının 2018 lira krizinde bile dış finansman sağlamayı ve dış borcun büyük bölümünü çevirmeyi başardığına dikkat çeken Scope, borç çevirme oranının 2021 ortasından bu yana yüzde 100’ün altına düştüğünü bildirdi. Döviz takası anlaşmaları nedeniyle bankaların dövize erişiminin giderek merkez bankasına bağımlı hale geldiğine dikkat çeken Scope, piyasanın oynak olduğu dönemlerde belirsizliğin arttığına ve yeniden finansman risklerinin arttığına dikkat çekti.

Kapsam Derecelendirmeleri raporunda, para politikasında kademeli bir normalleşme olması durumunda banka portföylerinde büyük kayıplar yaşanabileceğini de vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu