Haber

İran Lideri Hamaney Mahsa Amani Olaylarını Anlatıyor: “Tavsiye Veriyoruz Etkisi Yok”

İran Cumhurbaşkanı Ali Hamaney, ülkede yaşanan son olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamaney, uygun bir kültürel zeminin olmaması nedeniyle devletin uyarı ve tavsiyelerinin etkili olmadığını söyledi.

Fararu haber sitesinin haberine göre Hamaney, değerli gün ve gecelerde ilahiler söyleyen şairlere ve ağıtlara hitaben yaptığı konuşmada ülkedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Hamaney, ‘Birçok yerde yaşadığımız sorun; Talimat veriyoruz, uyarı ve tavsiye veriyoruz, delil ve mantık sunuyoruz ama hiçbir etkisi olmuyor. Nedenmiş? Çünkü kamuoyu bizim isteklerimizle uyumlu değil. Bu nedenle bir kültür (zemin) oluşturulması gerektiğini defalarca vurguladım.’dedim.

Mahsa Emini gösterilerinde ülkedeki ekonomik sorunların etkili olduğuna işaret eden Hamaney, şöyle konuştu: Ekonomi iyi değildi ve şimdi de iyi değil. Halkın geçim kaynakları kendilerine kullanmaları için bir zemin oluşturmuştur.’sözlerini kullandı.

Hamaney, ülkede etnik ve mezhepsel çatışmaları körükleyenlerin düşmana karşı çalıştığını söyledi. ‘Düşmanı hafife alma. Olaylar bitmiş diye övünmemeliyiz. Geri adım atmayalım, sahada olalım.’şeklinde konuştu.

Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de ölümü, ülke hükümetine karşı protestoları ateşledi.

İran Devrim Muhafızları Ordu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hajizadeh, 29 Kasım 2022’de yaptığı konuşmada, ülkede devam eden protestolarda güvenlik güçleri dahil 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İran Güvenlik Konseyi ise 3 Aralık’ta toplam ölü sayısının 200’ü geçtiğini duyurdu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise 9 Ocak’ta yayınladığı raporda, Emini’nin ölümünün ardından başlayan sokak gösterilerine güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 481 protestocunun hayatını kaybettiğini bildirdi.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösterilerde 70’e yakın güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Ülkede yaklaşık 4 aydır süren gösterilerle ilgili olarak 10’dan fazla kişi idam cezasına çarptırıldı, 4’ü idam edildi. Bazı ölüm cezaları Yargıtay tarafından bozuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu