Ekonomi

NY Fed uzun vadeli enflasyon görünümünde iyileşme görüyor

New York Federal Rezerv Bankası Pazartesi günü, halkın uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bir değişim olduğunu gösteren bir rapor yayınladı. En son Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, katılımcılar Ocak ayındaki %2,4’lük beklentiden üç yıl sonra enflasyonun %2,7 olmasını bekliyor. Benzer şekilde, beş yıllık enflasyon görünümü de bir önceki ayki %2,5 seviyesinden %2,9’a yükselmiştir.

Bu değişiklik, üç yıllık enflasyon beklentisinde Eylül ayından bu yana ilk aylık artışa ve beş yıllık beklentide Ağustos ayından bu yana ilk yükselişe işaret ediyor. Raporun bulguları, 19-20 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına hazırlanan Federal Rezerv yetkilileri için potansiyel bir endişeye işaret ediyor. Fed’in bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, birçok politika yapıcı enflasyonu %2’lik hedefe yaklaştırmak amacıyla yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gidilebileceğini ifade etmiştir.

New York Fed, kamuoyunun gelecekteki enflasyona ilişkin algısının mevcut enflasyon oranlarında önemli bir rol oynadığını belirtti. Yetkililer, uzun vadeli beklentilerin istikrarının, enflasyonun hedefle uyumlu hale geleceğine dair güvenlerinde kilit bir faktör olduğunu belirtmişlerdir. Bununla birlikte, enflasyonun düşürülmesine yönelik yolculuğun düzensiz ve zorlu olabileceği konusunda da uyarıda bulunmuşlardır.

Son enflasyon verilerinin beklenenden biraz daha güçlü olması beklentilerdeki yükselişi etkilemiş olabilir. Düzeltilmiş uzun vadeli görünüme rağmen, anket katılımcıları belirli alanlarda daha düşük fiyat artışları öngörmektedir. Tıbbi bakım ve üniversite harçlarında fiyat artışlarının azalması beklenirken, gıda fiyatlarındaki artışların sabit kalacağı öngörülüyor.

Ankette ayrıca kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı Aralık 2020’den bu yana en düşük seviye olan %6,1’e geriledi. Konut fiyatlarındaki artış %3 ile değişmezken, benzin fiyatlarının %4,3 ile mütevazı bir artış göstermesi bekleniyor.

Demografik olarak, lise ve altı eğitimliler uzun vadede daha yüksek enflasyon oranları öngörme olasılığı en yüksek olanlar arasında yer aldı. Raporda ayrıca enflasyonun gelecekteki seyrine ilişkin görüş ayrılıklarının azaldığı da vurgulandı.

Kişisel mali durum açısından, katılımcılar gelecekteki gelir ve kazanç artışı beklentilerini korurken harcama beklentilerini artırmıştır. Bununla birlikte, katılımcılar iş piyasası beklentilerine ilişkin iyimserliklerinde hafif bir düşüş olduğunu ve kredi erişiminin geçen ay kötüleştiğini düşündüklerini ifade ettiler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kozluk-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu