Ekonomi

TÜRK-İŞ: Temmuz Ayında Açlık ve Yoksulluk Sınırları Açıklandı

TÜRK-İŞ, Temmuz ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı 37 bin 974 lira olarak hesapladı.

TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaçlardaki fiyat değişimlerinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay gerçekleştirdiği “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Temmuz 2023 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması miktarını ifade eden “açlık sınırı” 11 bin 658 lira oldu.

Gıda ve giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu harcamaların toplam bedeline tekabül eden “yoksulluk sınırı” 37 bin 974 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışan için ‘geçim gideri’ aylık 15 bin 123 lira olarak belirlenirken, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 12,38 arttı.

Sebzede ortalama kilogram fiyatı 27,29 lira, meyvede 35,20 lira oldu.

Temmuz ayında süt ve yoğurt fiyatlarında değişiklik olmazken, peynir fiyatı ortalama yüzde 4 arttı.

Et fiyatları, Et ve Süt Ürünleri Kurumu’ndan et ve süt ürünleri temin eden marketler ile diğer marketler arasında farklılık gösterdi. Zincir marketlerin çoğunda kıyma ortalama 315 lira, küpü ortalama 340 liradan reyonlarda yerini aldı. Bir ayda dana eti ortalama yüzde 6, tavuk eti yüzde 13, balık yüzde 12, yumurta yüzde 9, kuru fasulye yüzde 7, yeşil mercimek yüzde 8 arttı.

Sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 27,29 lira, meyvelerin ortalama kilogram fiyatı ise 35,20 lira oldu.

Bir ayda pirinç yüzde 8, irmik yüzde 6 artarken, makarna ve un fiyatlarında bir miktar artış yaşandı. Ankara’da 200 gram beyaz ekmek yüzde 30 zamla 6,5 ​​liradan satılmaya başlandı.

Zeytinyağı fiyatı yüzde 30, margarin fiyatı yüzde 20 arttı, ayçiçek yağı fiyatı sınırlı arttı, tereyağı fiyatı sabit kaldı.

Çay yüzde 10, siyah zeytin yüzde 12, salça yüzde 8 ve şeker yüzde 4 artarken, bal ve pekmezde sınırlı fiyat artışı oldu. Yeşil zeytin, ıhlamur, reçel ve baharat fiyatlarında değişiklik olmazken en çok düşen kalem yüzde 22 ile tuz oldu.

halfetiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu