Yargıtay’dan Önemli Karar: Tatilde Bir Saat Çalışan İşçi Tam Ücret Alır
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ulusal ve dini bayramlarda bir saat de olsa çalışan personelin tam ücret almasına karar verdi. Milyonlarca özel şube çalışanını yakından ilgilendiren karar emsal teşkil edecek.
8 yıldır işyerinden ihraç edilen personel; İş Mahkemesi’ne gitti. Davacı işçi, fazla mesai ve hafta sonu alacaklarının ödenmediğini, işyerinde yemek ve hizmet uygulaması olduğunu, tüm resmi ve dini bayramlarda çalışmaya devam ettiğini ancak alacaklarının kendisine ödenmediğini iddia etti. Kıdem tazminatı, fazla mesai alacakları, resmi ve dini bayram tatili alacakları, hafta tatili alacakları ve saha primi alacaklarının tahsilini istedi. Davalı şirket avukatı, davacının iddialarının zamanaşımına uğradığını dolayısıyla zamanaşımına uğradığını, aksine davacının mütalaasının haftanın 5 günü 08:00-17:00 saatleri arasında işlediğini belirtmiştir. Davalı şirket vekili; davacının tüm çalışmalarının yasal çalışma süresi içinde yapıldığını, fazla mesainin fiyata dahil olduğunu, ulusal bayram ve bayram tatillerinde çalışmadığını, şirketin düzenli ikramiye ödemediğini öne sürerek davanın düşmesini talep etti. , ödenekler dahil olmak üzere davacıya tüm ödemelerin eksiksiz olarak yapıldığı. Mahkeme; Bayram, genel tatil, hafta sonu ve fazla mesai ücretlerinin talep edilebileceği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı şirketin temyize gitmesiyle kararı devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal karara imza attı.
Kararda şu ifadelere yer verildi: “İş Kanunu’nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında, resmi tatillerde çalıştığı anlaşılan davacıya 1 günlük (aylık sabit) ek ücret hakkı tanınmıştır. ücret / 30) Çalıştığı her ulusal bayram genel tatili için hesaplanır ve hesaplama gözden kaçar. “Personel ulusal bayram-genel tatillerde 1 saat çalışsa bile tam ücrete hak kazanır. Alacakların net veya brüt olduğu kararda belirtilmezse, icrada tereddüt olacağını düşünmemek de yanlış olur” dedi. – BURSA