Ekonomi

Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri neden muhalefeti hedefliyor? İşte gerçekler…

Bölgedeki yerli linyit kaynağı sayesinde geçen yıl 1,3 milyar metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri, cari açığın kapanmasına her yıl 1 milyar dolar katkı sağlıyor. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,5’ini üreten santraller, Güney Ege’de kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 62’sini karşılıyor.

Başta Fransa ve Almanya olmak üzere elektrik kriziyle boğuşan birçok ülke son yıllarda kömürlü termik santralleri üretime açmaya başladı. Geçen yıl dünya genelinde kömür tüketimi yüzde 1,2 artarken, Avrupa Birliği’ndeki artış yüzde 6,5 arttı.

Kömür santrallerinden elektrik üretiminin yeniden ivme kazandığı bu süreçte, muhalif medyada santrallere yönelik eleştiriler siyasi propaganda aracına dönüştürüldü. Perde arkasındaki detaylar ise tezlerle örtüşüyor. 2014 yılında özelleştirme yoluyla 2,67 milyar dolar bedelle İÇTAŞ ve Limak Enerji ortaklığı olan YK Enerji’ye devredilen santrallerde yerli linyit kömürü kullanılarak elektrik üretimi yapılıyor.

Şirket, 3.100 çalışanı ile bölgenin en büyük patronudur. Dönemin ardından üretim performansı yüzde 52 artan santraller, cari açığın kapanmasına her yıl 1 milyar dolar katkı sağlıyor. Baca gazı arıtma sistemlerinin geliştirilmesi ve kapasite artırımı için ayrılan yatırım tutarının ise 360 ​​milyon avro olarak dikkat çekiyor.

Son 3 yılda 3 milyon fidan

2020 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile “Ağaçlandırma Protokolü” imzalayan şirket, son 3 yılda ülke genelinde 3 milyon fidan dikti. 2.000 futbol sahası genişliğinde orman anlamına gelen bu faaliyetler devam edecek. 2025 yılında dikilen fidan sayısı 5 milyona ulaşacak. Müdürlük ile imzalanan protokol dışında ağaçlandırma çalışmalarına özel önem verilmektedir. Ruhsat alanında kapatılan ocaklarda makul bir planlama dahilinde hızlı bir şekilde fidan dikimi yapılmaktadır. Bugüne kadar kapalı alanlara dikilen 22.100 adet zeytin ağacından elde edilen zeytin ve zeytinyağı bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

MAHKEME “DEVAM” DEMİŞTİ

Çevre izin, ruhsat ve yatırımlarını büyük ölçüde tamamlamış olan şirket, bu konunun takibini de hassasiyetle yürütüyor. Mahkeme, son dönemde sıkça tartışılan Akbelen mevkiinde 2 yıllık jenerik süresinde ‘çalışmaların devamına’ karar verdi. Mahkeme, 3 farklı bilirkişi incelemesi sonucunda yaklaşık 8 ay önce “yürütmeyi durdurmanın reddine” karar verdi. 23.307 hektarlık ruhsat alanı içerisinde 78 hektar alana sahip olan Akbelen lokasyonu şirketin elektrik üretimine devam etmesi açısından büyük değer taşıyor. Çam dışında ağaç türü bulunmayan, çalı örtüsü veya hayvan popülasyonu bulunmayan bölgede yapılan çalışmaların, yeraltı sularına bağlı gelişigüzel bir sistemi etkilemesi mümkün görünmemektedir. Bölge için hazırlanan bilirkişi raporlarında Akbelen’in “koruma ormanı”, “koruma alanı”, “milli park” gibi bir niteliğe sahip olmadığı ve bu alanlara komşu olmadığı açıkça belirtiliyor.

 

 

KAYNAK: SABAH – MURATHAN YILDIRIM

yahsihan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu