Ekonomi

Almanya, Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya sevkiyatına onay verdi

60 tonluk yükü ve yaklaşık 10 metrelik uzunluğuyla Leopard 2, dünyanın en güzel muharebe tanklarından biri olarak kabul edilirken, Alman yapımı tanklar Ukrayna’ya destek tartışmalarının odak noktası oldu. Afganistan ve Suriye’de kullanılan Leopard tanklarının yaklaşık üçte ikisi hala Avrupa’da. Leopard 2’nin bakım ve onarımının diğer tanklara göre daha kolay olduğu söyleniyor. En başarılı çağdaş tasarım olan Leopard 2, 1979’da Batı Almanya’da hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok silahlı kuvvetin hizmetinde üretilmesinden bu yana çok sayıda modernizasyondan geçti.

Yaklaşık 100 tanka ihtiyaç var

Leopard 2 tanklarının Ukrayna’daki savaşta önemli bir etki yaratması için yaklaşık 100 tanka ihtiyaç var. Bunun için Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna’ya tedarik edilmek üzere bir tank havuzu oluşturulmalıdır. Dünya çapında 20 ülkede Almanya’da üretilen modern Leopard 2 tankları bulunmaktadır. Satış sözleşmesine göre, bir Leopard tankının Ukrayna’ya herhangi bir teslimatı, ülkeden bağımsız olarak Alman hükümetinin onayını gerektiriyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından silah alımlarını ve askeri hazırlıklarını agresif bir şekilde artıran Avrupa ülkeleri, Rusya’ya karşı direnişinde Ukrayna’ya yardımcı olmayı hedefliyor.

Avrupa Savunma Ajansı’na göre kıtanın askeri harcamaları 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 231 milyar dolara yükseldi ve art arda 7. kez arttı.

Türkiye’de 316 Leopard tankı var.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün (IISS) verilerine göre, Alman Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr bazı eski Leopard tanklarını (tip Leopard 1 ve 2A4) kullanımdan kaldırdı ve bazılarını diğer ülkelere gönderdi. Bundeswehr’de yaklaşık 320 yeni model var.

Danimarka ordusunda 15’i 2A7V tipinde olmak üzere 44 tank, henüz NATO üyesi olmayan Finlandiya’da ise 200 civarında Leopard 2 tankı bulunuyor.

Yunan silahlı kuvvetlerinin hizmetinde 170 adet 2A4 tipinde 183 adet ve 2A6HEL tipinde 170 adet eski Leopard tankı bulunmaktadır.

Hollanda’nın Almanya’dan kiraladığı 18 adet 2A6 tipi Leopard tankı, Aşağı Saksonya’daki Bergen-Hohne’de bulunuyor.

Norveç, 2001 yılında Hollanda’dan 52 adet kullanılmış Leopard 2A4 satın aldı. Bunlardan 16’sı yedek parça olarak kullanılıyor.

Polonya, 2A4 ve 2A5 versiyonlarında ve modernize edilmiş PL versiyonunda 247 Leopard ana muharebe tankına sahiptir.

Portekiz silahlı kuvvetleri ile hizmet veren 37 Leopard 2A6 tipi Leopard tankı bulunurken, İsveç’in 120’den fazla Leopard tankına sahip olduğu biliniyor.

Slovakya’da 1 adet Leopard tankı bulunmaktadır. 2023 yılı sonuna kadar 14 yeni sipariş alınması bekleniyor.

İspanya’da 108’i eski 2A4 tipi olmak üzere toplam 327 tank bulunuyor.

1 Leopard tankıyla Çek Cumhuriyeti 13 sipariş verdi.

12 Leopard tankına sahip olan Macaristan’ın bu yıl 44 yeni Leopard 2A7 tankı alması bekleniyor.

IISS rakamlarına göre Türkiye’de 316 Leopard tankı bulunuyor.

Bu, Leopard tankına sahip olmayan ülkeler arasında Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Estonya, Fransa, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Slovenya, İngiltere ve Güney Kıbrıs’ı içerir.

inonuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu