Haber

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Yarsan’dan Veteriner Hekimler Günü mesajı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçkin Yarsan, son 30 yılda ortaya çıkan enfeksiyonların yüzde 75’inin zoonoz karakterde olduğuna dikkat çekerek, “Bu bir yandan hayvan sağlığını, diğer yandan da insanlara bulaşarak halk sağlığını etkiliyor. diğeri. Veteriner hekimler aktif olarak çözümler için çalışıyorlar.” terimleri kullandı.

Yarsan, “Dünya Veteriner Hekimler Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Dünya Veteriner Hekimler Birliği’nin 2000 yılında aldığı kararla her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününün uluslararası ölçekte “Veteriner Hekimler Günü” olarak kabul edildiğini belirten Yarsan, bu günün ilk kez 28 Nisan 2001’de Türkiye’de kutlandığını hatırlattı. Hindi.

Her yıl bir tema ile kutlamalar yapıldığını belirten Yarsan, “2023 yılı için belirlenen tema, veteriner hekimleri çalışma alanlarının çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik ilkesi çerçevesinde faaliyetlerini yürütmeye teşvik etmek ve motive etmektir.” bilgileri verdi.

Hayvanların evcilleştirilmesiyle tarih sahnesine çıkan veteriner hekimliğin dünyanın en saygın ve vazgeçilmez mesleklerinden biri olduğunu belirten Yarsan, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların insan hekimliğinin gelişimine de büyük katkı sağladığını vurguladı.

Veteriner hekimlerin, hayvan ve insan sağlığının korunması, hayvan refahının yanı sıra gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonotik hastalıkların önlenmesi, hayvan yetiştiriciliği, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağladığını belirten, Yarsan şu değerlendirmelerde bulundu:

“Halk sağlığı açısından son derece değerli olan zoonotik hastalıklara bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi birçok mikroorganizma neden olmaktadır. İnsanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ını oluşturan 200’den fazla zoonotik hastalık bulunmaktadır. 30 yılda yeni ortaya çıkan enfeksiyonların yüzde 75’i Zoonotik hastalıklarla mücadelede en önemli konu, hastalığın hayvanlarda yok edilmesi.Zoonoz hastalıklar bir yandan hayvan sağlığını etkileyerek ekonomik kayıplara neden olurken, diğer yandan halk sağlığını da etkiliyor. Ancak çok önemli ve ileriye dönük küresel bir pandemi riskini beraberinde taşıyan ‘antimikrobiyal direnç’ konusu halk sağlığını etkileyecek düzeydedir.Bütün bu sorunlarla birlikte özellikle çözüm açısından Veteriner hekimlerimiz aktif olarak çalışmaya ve halk sağlığının korunmasına önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.”

Bugün Türkiye’de etkin fakülte sayısının 32 olduğunu ve 40 bin civarında veteriner hekim bulunduğunu belirten Yarsan, “Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı gibi birçok kamu kurumunda görev yapıyor. ve İklim Değişikliği, belediyeler ve serbest klinikler, veteriner hekimler hayvan sağlığını, çevre sağlığını ve halk sağlığını korumak için etkin bir şekilde çalışmaktadır.

Yarsan, hayatın her alanında aktif olarak görev yapan, hayvan ve çevre sağlığı konularında etkin rol oynayan veteriner hekimlerin bu anlamlı günü kutladığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu