Yaşam

Anne adayları buraya! Üçlü Tarama Testi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!

Tebrikler, anne olacaksın! Mükemmel bir yolculuğun başındasınız. Bu süreci doktorunuzun gözetiminde geçirebilmeniz için yaptırmanız gereken bazı tetkikler ve testler olacaktır. Bunlardan biri üçlü tarama testidir. Üçlü test nedir? Ne zaman yapılır? Ne için yapılır? Kesin sonuç veriyor mu? Tüm sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Belki beklenen bir hamilelikti, belki de sürpriz… İkisinin de memnuniyeti şüphesiz tarif edilemez.

Özellikle ilk kez anne olacak kişiler mutlulukların yanı sıra bazı endişeleri de taşıyabilir. Hamileliğim nasıl geçecek? Bebeğim sağlıklı olacak mı?

Bugün, bu soruların cevaplarını bize verebilecek bazı testler var. Bunlardan biri üçlü tarama testidir.

Peki bu çokça duyduğumuz bu üçlü tarama testi nedir ve ne işe yarar? yapmak uygun mudur?

Öncelikle, size her zaman en doğru bilgiyi verecek tek kişinin doktorunuz olduğunu hemen belirtelim. Anneliğin getirdiği içgüdüsel araştırma tutkusuna bir nebze olsun yardımcı olmak için bu içeriği hazırlamaya karar verdik.

Evet, üçlü tarama testi nedir?

Üçlü tarama testi, hamilelik sırasında sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olmak için yapılan testlerden biridir.

Kadın doğum uzmanınız tarafından yapılacak bu testler ile bebeğinizde görülebilecek bazı anomaliler ve kromozomal hastalıklar önceden tespit edilebilir.

Yüksek riskli gebelikleri erken dönemde saptamayı amaçlayan üçlü tarama testi 1980’li yıllardan beri uygulanmaktadır.

Uygulandığı yıllarda sadece Down sendromunu tespit etmek için kullanılan üçlü tarama testi, günümüzde çok daha fazla genetik hastalığı tespit edebilmektedir.

Örneğin bebeklerde gelişimsel sorunlara neden olan trizomi 18 ve trizomi 21 gibi kromozomal anormallikler ve nöral tüp defektleri bu test ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Üçlü tarama testi ne zaman yapılır?

Üçlü tarama testi genellikle gebeliğin ikinci trimesterine denk gelen 16. ve 19. haftalarının ortasında yapılır.

Ancak her hamilelik farklı gelişebilir ve elbette sizin için en doğru zamanı doktorunuz belirleyecektir. Bazı durumlarda doktorunuz testi daha erken veya geç isteyebilir. Doktorunuza güvenmeniz en doğrusu olacaktır.

Üçlü tarama testi neden yapılır?

Doğmamış bebeğinizde genetik bir hastalık olma olasılığını hesaplamak için üçlü tarama testi yapılır.

Üçlü tarama testi yapılmadan önce ikili tarama testi yapılır. Ancak ikili tarama testinin sonuçları her zaman net olmayabilir. Üçlü tarama testinin devreye girdiği yer burasıdır.

Sonuçlardan emin olmak için doktorunuzun üçlü tarama testine ihtiyacı olabilir. Down sendromu ve diğer birçok genetik bozukluk ikili testte gözden kaçabilir. Hatasızlık risk oranını belirlemek için üçlü tarama testi yapılır.

En çok merak edilen sorulardan biri de bu testin nasıl yapıldığı ile ilgili oluyor. Aslında üçlü tarama testi oldukça kolay bir testtir.

Üçlü tarama testi için anne adayından kan alınması yeterlidir.

Test sadece kan örneği alınarak yapıldığından mutlaka bebek veya anne için tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle anne adayları içiniz rahat olabilir.

Testin sonucu nasıl değerlendirilir?

Yapılan test sonucunda kan fiyatlarına bakılır ve olması gerekenin altında ya da üstünde maliyet varsa bunlar incelenir ve risk oranı belirlenir.

Doktorunuz testleri değerlendirirken anne adayının yaşı, varsa önceki gebelikleri gibi konuları değerlendirerek sonuca varır.

Bu nedenle internette gördüğünüz ve aşağıda paylaşacağımız fiyatlar aslında tek başına bir anlam ifade etmemektedir.

Yaş üzerinden örnek vermek gerekirse 35 eşiktir. 35 yaş üstü anne adaylarında risk daha fazladır. Bu nedenle test sonuçlarınız buna göre yorumlanacaktır.

Meraklı anneler için eşik değerleri paylaşalım:

  • Down sendromu için eşik değer 1/250’dir.

  • Edwards Sendromu için eşik değeri 1/100’dür.

Bu değerin üzerindeki değerler için test sonucu pozitif yani gebelik riskli olarak yorumlanır. Örneğin, 1/50 riskli kabul edilir.

Ancak başka faktörlerin de bu sonuçları etkilediğini unutmayalım.

Ayrıca son adet tarihiniz gibi bazı faktörler de testin doğruluğunu etkileyebilir. Değerleriniz dış etkenlerden dolayı yüksek olabilir ve bu durum anne adayında gereksiz kaygılara neden olabilir.

Bu nedenle hekiminize güvenmeniz ve bilgileri doğru bir şekilde aktarmanız son derece değerlidir.

Üçlü tarama testi kesin sonuç verir mi?

Ne yazık ki hayır. Üçlü tarama testleri size risk oranını verir. Başka bir deyişle, doğmamış bebeğinizin genetik bir bozukluğa sahip olma olasılığını ölçer.

Öyle ki, risk sonucu %80 olan bir anne adayı doğum yapmaya karar verirse, sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılığı %20’dir.

Aynı şekilde %5 risk taşıyan bir annenin %5 de olsa Down sendromlu bebek doğurma olasılığı vardır.

Üçlü tarama testi anne adaylarına kesin bilgi vermemektedir. Tarama testinde risk yüksek olsa da sağlıklı bir bebek dünyaya getirme ihtimaliniz de var.

Kaygılarınızdan kurtulmak istiyorsanız bu bahiste en doğru analiz amniyosentez işlemidir.

Amniyosentez işleminin yanı sıra bebeğin kesesinden sıvı alma işlemi de %99 güvenlik oranına sahiptir.

Amniyosentez cerrahi bir işlemdir. Anestezi gerektirmez ve yaklaşık 2 dakika sürer. İğne rahme girerken ağrı hissetmeniz normaldir.

Özellikle ileri yaş gebeliklerde doktorların yönlendirmesiyle sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Bu işlem genellikle hamileliğin 16. ila 22. haftalarının ortasında yapılır. Sonuçların gelmesi yaklaşık 3 hafta sürebilir. Bu nedenle sonuca göre gebeliği sonlandırmak isteyen anne ve baba adaylarının işlemi 17. haftada yaptırmalarında fayda olacaktır.

Sağlıklı ve keyifli bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle…

Hamilelik döneminde en güvenilir bilgiyi doktorunuzdan alabileceğinizi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu