Ekonomi

Arjantin’de enflasyon Şubat ayında %13,2’ye geriledi

Arjantin’de enflasyon oranı Şubat ayında yavaşlama işaretleri göstererek %13,2 ile analistlerin %15 civarındaki beklentilerinin altında gerçekleşti. Aylık enflasyon oranındaki bu yavaşlama, ülkede artan fiyatları kontrol altına almak amacıyla sıkı kemer sıkma önlemleri uygulayan Devlet Başkanı Javier Milei için olumlu bir gelişme.

Ocak ayındaki %20,6 ve Aralık ayındaki %25,5’lik aylık enflasyon oranlarındaki düşüşe rağmen Şubat ayı itibariyle 12 aylık enflasyon oranı %276,2’ye ulaştı. Bu rakam beklenen %282,1’den daha düşük olsa da, Arjantin’in küresel olarak en yüksek enflasyona sahip ülke olduğunu teyit etmekte, vatandaşlarının satın alma gücünü önemli ölçüde etkilemekte ve yoksulluk seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır.

Milei’nin liderliğinde hükümet ciddi bütçe kesintilerine gitmiş, kamu hizmetleri ve ulaşım sübvansiyonlarını azaltmış ve sosyal yardım programlarını konsolide etmeye çalışmıştır. Bu önlemler, Aralık ayında pesonun %50’yi aşan devalüasyonunun ardından geldi ve başlangıçta fiyatlarda hızlı bir artışa yol açtı. Başkan şimdi kamuoyu desteğini sürdürmek ve sivil huzursuzluğu önlemek için ekonomi politikalarının etkinliğini hızlı bir şekilde gösterme zorluğuyla karşı karşıya.

Yüksek enflasyonun sonuçları Buenos Aires sokaklarında görülüyor. Yoksulluk seviyelerinin %60’a ulaşacağı tahmin edilirken, UNICEF raporu koruyucu önlemlerin arttırılmaması halinde çocuk yoksulluğunun ilk çeyrekte %70’e çıkabileceğini belirtiyor.

En son enflasyon verilerine yanıt olarak Milei’nin ofisi yavaşlamayı yönetimin sıkı mali disiplin uygulamasına bağladı. Enflasyon eğilimlerine ilişkin iyimserliği yansıtan merkez bankası Pazartesi günü faiz oranını %80’e indirdi. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Mart ayının zorluklar içerebileceğini, ilk ekonomik göstergelerin satış, faaliyet ve üretimde bir gerilemeye işaret ettiğini ima etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu