Ekonomi

Blinken yaklaşan seyahatinde Çin’in Rusya’ya desteğini görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 24-26 Nisan tarihleri arasında Çin’e yapacağı ziyaret sırasında Çin’in Rusya’nın savunma sanayi üssüne verdiği desteğe ilişkin endişelerini dile getirecek. Üst düzey bir ABD’li yetkili, Washington’un Ukrayna ve Avrupa’da güvenliğin zayıflamasına katkıda bulunan Çinli şirketlere karşı harekete geçmeye hazır olduğunu vurguladı. Bu açıklama, Blinken’in Haziran 2023’ten bu yana Çin’e ilk ziyareti olan Şangay ve Pekin’deki toplantıları öncesinde sert bir ton belirliyor.

ABD, özellikle Rusya’nın Ukrayna işgalindeki ilk başarısızlıklarından sonra, Çin’in Rusya’ya yardım etmedeki rolü konusunda artan endişelerini dile getirmiştir. Yetkililer Çin’in devam eden desteğinin ABD-Çin ilişkilerinin istikrarı açısından önemli bir risk oluşturduğunu belirttiler. Gazetecilere bilgi veren üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Çin’e ait olduğundan şüphelenilen bir gözetleme balonunun karıştığı olaydan bu yana ilişkiler sakinleşmiş olsa da, ABD’nin çıkarlarını savunmaya ve ittifaklarını güçlendirmeye kararlı olduğunu belirtti.

Yapılacak görüşmelerde Tayvan Boğazı’ndaki durum da dahil olmak üzere diğer kritik konular da ele alınacak. ABD, Tayvan’ın 20 Mayıs’taki başkanlık yemin törenini bekliyor ve Çin’in ada yakınlarındaki askeri faaliyetlerinin arttığı bir dönemde Çin’i itidalli davranmaya çağıracak. Çin’in egemenlik iddialarını reddeden Tayvan, aralarındaki ilişkilerin gayri resmi niteliğine rağmen en önemli uluslararası destekçisi olarak ABD’ye güveniyor.

Güvenlik kaygılarının yanı sıra Bakan’ın gündeminde Orta Doğu krizi, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetleri, Myanmar’daki durum ve Kuzey Kore’nin son eylemleri de yer alacak. Blinken’in bu konularda bir ilerleme kaydetmesi beklenmiyor ancak Amerika’nın bölgesel barış ve istikrara olan ilgisini vurgulayacak.

ABD’nin en üst düzey narkotik yetkilisi Todd Robinson’un da aralarında bulunduğu heyet, Çin’den ABD’ye fentanil kimyasallarının akışını azaltma çabalarını ele alacak. Ocak ayında ortak bir narkotikle mücadele çalışma grubu kuruldu, ancak bir ABD kongre komitesi yakın zamanda Çin hükümetini fentanil öncüllerinin üretimini sübvanse etmekle suçladı. Yetkili bu iddialarla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Çin, fentanil ve öncüllerine karşı harekete geçtiğini savunurken, ABD’deki opioid krizinin bir arz sorunu olmaktan ziyade bir talep sorunu olduğunu öne sürüyor. Ancak Washington’daki eleştirmenler, Biden yönetiminin ABD’de aşırı dozda uyuşturucuya yol açan maddeler konusunda Pekin’e daha fazla baskı yapması gerektiğini savunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersaraykent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu