Haber

Dr. Cihan Taştan: Projemiz aslında uzayda gerçekleşecek

İSTANBUL (İGFA) –Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi ve Transgenik Hücre Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, uzay yolculuğu ve ilk olarak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türk astronot Alper Gezeravcı.

Dr., bu uzay görevlerinden biri olarak Üsküdar Üniversitesi’nde kanser tedavileri geliştiren ve yıllardır çalışan bilim insanları arasında yer aldıklarını kaydetti. Cihan Taştan, “Bu kapsamda uzayda, Mars’ta, Ay’da koloni kurma gibi özellikle uzun uzay yolculukları sırasında astronotların sıfır yer çekimi ortamında genetik ifadelerinin nasıl değişebileceği henüz keşfedilmedi. ve dünyada ilk kez hem Genetik Mühendisliği hem de kanser immünoterapisi dediğimiz kanser immünoterapisi için böyle bir çalışma gerçekleştirilecek.” Tedavilerine ışık tutacak” dedi.

TRGENMER Direktörü Dr., savaş pilotu Alper Gezeravcı’nın astronot olmadan önce böyle bir çalışmayı yapabilecek kadar yetkin bir biyolog olduğunu kaydetti. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, “13 bilim heyeti kapsamında hem üniversitemizi hem de birçok üniversite ve kurumu ziyaret etti. Yaklaşık 12 ay boyunca dünya çapında birçok toplantı yaptık. “Gerektiğinde NASA ve AXIOM’daki uzmanlarla yaptığımız bu toplantıları değerlendirerek tüm deneysel onaylarımızı aldık ve Alper Gezeravcı bu deneyleri laboratuvarlarımızda birebir simüle edebildi.” söz konusu.

TRGENMER Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan da bu 14 gün boyunca hem Alper Gezeravcı’nın hem de birlikte gittiği diğer Astronotların genetik profilini takip edeceklerini belirtti. “Bu genetik analizlerle, belki de gelecekteki uzay görevlerinde doğru astronotların seçimi için sıfır yer çekimi ortamında aktif hale gelecek, şimdiye kadar keşfedilmemiş genleri bulup, bunları uzaya ve bilim dünyası literatürüne kazandırmak istiyoruz.” Taştan, “Elbette buna gelecekte kanser hastalarının uzay turizminde uzayda tedavisi de dahil olabilir.” Gelecekteki gelişmelere yol açabilecek bilimsel keşiflerin önünü açacaktır. Hem Türkiye’nin uzay misyonuna, hem de dünyanın uzay misyonuna değer katmak istiyoruz. Bu bağlamda Alper Gezeravcı’nın neredeyse attığı her adım, yapacağı her deney, alacağı her nefes 14 gün boyunca adım adım planlandı. Onun için ruhumuzla onun yanındayız, aklımızla onun yanındayız, duamızla onun yanındayız.” dedi.

TAŞTAN: “ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA GENETİK TARAMALARIMIZI YAPACAĞIZ.”

TRGENMER Müdürü Dr. ayrıca misyonları hakkında da bilgi verdi. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, “Aslında ‘masaj’ görevimiz başladı. Alper Gezeravcı’nın karantinaya alınmasının ardından astronotlarımızla birlikte genetik profillerini çıkarmak için numune toplamaya başladık. Projemiz uzayda geçireceğimiz 14 günlük süre içerisinde aslında tamamlanmayacak, başlatılacak. Bunun ardından önümüzdeki aylarda genetik taramalar yapacağız. CRISPIR gibi son yıllarda Nobel Ödülü kazanan genetik mühendisliği tekniklerini kullanarak astronotlarımızın ve diğer insanların bağışıklık sistemi hücrelerini yine genetik olarak değiştireceğiz ve bu sefer uzayda keşfettiğimiz bu genleri bağışıklık sistemi hücrelerine karşı savaşmak için kullanacağız. kanser. Gelecekteki uzay görevlerinde bu hücreleri ve bu kanser taramalarını uzayda tekrar test etmeyi ve yeni tedavi yöntemlerini dünya literatürüne kazandırmayı planlıyoruz.” dedi.

haber-silivri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu