Sağlık

Turizm Sektörü Pandemi Öncesi Seviyelere Döndü

Dünya çapında son verilere göre turizm sektörü geçen yıl itibarıyla neredeyse salgın öncesi seviyelerine döndü. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2023 yılında 975 milyon kişinin seyahat etmesiyle turizm, salgın öncesi seviyesinin yüzde 90’ına ulaştı.

Pazar araştırma şirketi Euromonitor International’ın Aralık ayında yayınladığı raporda, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkeleri listesinde Türkiye’den iki şehir yer aldı.

Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında 20 milyon kişiyle İstanbul ilk sırada yer alırken, 16,5 milyon kişiyle Antalya dördüncü sırada yer aldı.

Yıllık büyüme İstanbul’da 2023’te yüzde 26’ya, Antalya’da ise yüzde 29’a işaret ediyor.

Seyahat yazarı Stacey Leasca, BBC’ye yazdığı yazıda, İstanbul’un birçok dünya başkentini, Antalya’nın ise Paris, Hong Kong, New York gibi şehirleri geride bıraktığını yazdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2023 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısının yüzde 10 artarak 56,7 milyona yükseldiğini açıkladı.

Leasca, yazısında, Antalya’nın uzun süredir Alman, Rus ve İngiliz turistlerin gözde şehri olduğunu, etkileyici Akdeniz suları, yılın 300 günü güneş ışığı ve tarihi yapısıyla ilgi çekici bir şehir olduğunu belirtti.

Antalya’ya uçuşların Leasca’ya göre artması da önemli rol oynuyor.

BBC’ye konuşan ve Antalya’da yemek pişirme dersleri veren Banu Aydoğdu, Antalya’nın doğal güzellikleri, tarihi, dağları, şelaleleri, sahilleri ve mutfağıyla bir tatilden çok daha fazlasını sunduğunu söylüyor.

Bu yıldan itibaren ABD, Kanada ve Meksika’dan gelen turistlerin seyahatlerinin 90 günden az sürmesi durumunda elektronik vize almalarına gerek kalmayacak. Bu da turist sayısını daha da artırabilir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı için 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedeflediklerini açıkladı.

TL’nin dolara karşı değer kaybetmesi, Türkiye’nin yabancı turistlerin tercih ettiği ekonomik destinasyon haline gelmesine neden oluyor.

Öte yandan Türkiye’de sağlık turizminin giderek canlanması sayıların artmasına neden oluyor.

TÜİK verilerine göre 2022 yılında Türkiye’yi sağlık turizmi amacıyla 1,2 milyon kişi ziyaret etti; Bu yüzde 45’i aşan bir artışa işaret ediyor.

Antalya özellikle diş sağlığı açısından tercih edilen şehirlerin başında gelmektedir. Birçok turizm işletmecisi, her şey dahil diş sağlığı hizmetleri sunarak konaklama da düzenlemektedir.

Antalya’nın tıp rehberlerinden Avni Coşar BBC’ye şunları söyledi: sporFaaliyetleri ve sağlık turizminin şehri turistler için popüler hale getirdiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu