Yaşam

İstanbul’da zombi mantar tespit edildi! Ünlü diziye konu olmuştu: Salgın olabilir mi?

The Last Of Us dizisi ile birçok kişi tarafından araştırılmaya başlanan ve bilimsel adı cordyceps militaris olan zombi mantarı sık sık gündem oluyor. Ünlü üretimi ile adından söz ettiren mantar bu kez İstanbul’da bulundu. Vatandaşlar, mantarların salgınlara neden olup olmayacağını ve zombi mantarları hakkında çeşitli mitleri merak etmeye başladı.

İstanbul’da zombi mantar görüldü!

Cordyceps militaris mantarı, yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul Samandıra Ormanı’nda bulundu.

Cordyceps’in farmakolojik özelliklerinden dolayı mantarların geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir ve bu mantar familyası 400’den fazla çeşidi ile en çok çeşidi olan cinstir.

Şifa kaynağı olarak bilinir

Geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı olarak kullanılan bu mantarlar, Himalayalar’da, Tibet’te yüksek yerlerde yetişir. Geçtiğimiz dönemde özellikle Hindistan ve Çin’de gıda olarak tüketilen bu mantarların mesane kanseri hücrelerinin çoğalmasını ve göçünü engellediği ortaya çıktı.

Ayrıca bu mantarın böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılan maddeleri de içerdiği bilinmektedir.

Bir salgın haline gelebilir mi?

Dizide insanlığın sonunu getiren bu mantar türünün aslında bu tür bir salgına neden olup olmayacağı merak konusuydu. Yapılan açıklamalara göre bu bilimsel olarak mümkün görünmüyor. Cordyceps mantarlarının 25 derecenin üzerinde gelişemediği ve dolayısıyla insan veya memelilerin vücudunda gelişemediği bilinmektedir.

haber-selcuk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu