Yaşam

Sıradışı ve Renkli Doğa Olayını İzleyebileceğiniz 10 Yer Kuzey ve Güney Işıkları

Ülkemizde de son dönemde görülen kuzey ışıkları romantizm ve doğa tutkunlarının buluşma noktasıdır. Genellikle yeşil ve morumsu olarak gördüğümüz ancak güney kutbunda pembemsi tonuyla kalbimizi eriten kuzey ışıkları, dünyanın belirli yerlerinde açıkça görülebiliyor. Kuzey ışığı denmesine aldanmayın, listemizde iki yerde güney ışıklarını ve Güney Kutbu’nu da görmek mümkün. Gelin bu yerleri birlikte keşfedelim sevgili okuyucu… ?

Kaynak:https://www.bizevdeyokuz.com/kuzey-is…

1. Kanada

Kuzey Kanada, Aurora Borealis’i, kuzey ışıklarını görmek, el değmemiş tundra ikliminde vakit geçirmek ve hatta kayak yapmak için en iyi yerdir. Özellikle Yukon bölgesi, Calgary, Dawson City, Fort McMurray, Fort Nelson, Yellowknife, Whitehorse, Pangnirtung, Gillam ve Great Slave Lake çevresindeki şehirlerde kuzey ışıklarını daha iyi görebilirsiniz.

Kanada’da ekim ayından mart ortasına kadar kuzey ışıkları daha rahat görülebiliyor. Churchill ve Wood Buffalo şehirleri için tarihler ağustos ayından mayıs ayının başına kadar uzayabilir. Aurora türleri ayrıca Ekim ile Mart ortası arasında Yukon ve Kuzeybatı Bölgelerinde daha fazla bulunur. Elbette bu turistik yerleri görmek için vize almanız gerekiyor. Kanada’dayken ülkenin en büyük milli parkı olan Wood Buffalo Ulusal Parkı’nı ve Jasper Ulusal Parkı’nı da görmeye gidebilirsiniz. Bilginiz olsun, ışıkları izlemek için Eylül-Kasım ayı ortalarında Churchill’e geldiğinizde buradaki kutup ayısı gözlem turlarına da katılabilirsiniz.

2. Grönland – Danimarka

Kuzey ışıkları, Danimarka’nın özerk adası Grönland’daki Ilulissat, Nuuk, Ammassalik, Isortoq, Kangerlussuaq, Kulusuk, Kuummiut, Sermiligaaq, Tasiilaq, Tiniteqilaaq şehirlerinden çok rahatlıkla görülebiliyor. Buzdağları ve kuzey ışıklarının bir arada bulunduğu Grönland, sizlere eşsiz bir deneyim sunacak. Elbette bu bölgenin bazı olumsuz yönleri de var. Tüm alanlar Aurora halkasının içinde olmadığından hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. İzlanda kadar turistik değil ve ulaşım biraz zor. Kuzey ışıklarını görmek için ağustos ayının sonundan nisan ayının sonuna kadar buraya gelebilirsiniz. Bilginize kış, sonbahar ve ilkbahar aylarında görülebilir ancak yazın uzun günlerde görülmez…

3. İsveç

İskandinavya’da kuzey ışıklarını görme ayrıcalığına sahip olacağınız İsveç’te bu mükemmel doğa olayına özellikle Abisko, Björkliden, Luleå, Tornedalen, Kiruna, Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi ve Farnebofjarden Milli Parkı’nda şahit olabilirsiniz. Havasından dolayı Mavi Delik olarak da anılan Abisko, kuzey ışıklarının en güzel görülebileceği yerdir. Bu kusursuz dolaylı olayı Eylül ortasından Mart sonuna kadar İsveç’te gözlemleyebilirsiniz.

4. İzlanda

Game of Thrones’un bazı bölümlerinin çekildiği İzlanda, sadece bu tarafıyla değil, volkanik yerleri, gayzerleri, buzulları ve buzullarının yanı sıra kuzey ışıklarıyla da ünlü. İzlanda’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, başkent Reykjavik, Vatnajokull, Hvalfjörður, Ísafjörður, Vik, Akureyri ve Snæfellsnes civarındaki Thingvellir Milli Parkı’nda kuzey ışıklarını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ancak şimdiden uyarayım ki ülke güzel ama değerli bir ülke…

5. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’nın en güney noktasında yer alan Stewart Adası, Tekapo Gölü ve Aoraki Dağı Milli Parkı, Dunedin ve en güney noktasında yer alan Catlins, güney ışıklarını görmek için ideal yerlerdir. Hatta bu bölgelerde yeşil kuzey ışıklarının yanı sıra pembe renklerde de kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Ancak kuzey ışıklarını her zaman burada görmek mümkün olmayabilir ama eğer rastlarsanız gerçekten şanslısınız. Mart ve Eylül ayları kuzey ışıklarını görmek için çok iyi zamanlardır. Göremiyorsanız Mari kültürünü tanıyabilir, kayak yapabilir veya ekstrem sporlarla uğraşabilirsiniz.

6. Tazmanya – Avustralya

Aurora Australis olarak da adlandırılan kuzey ışıkları Güney Kutbu’nda yalnızca Tazmanya ve Yeni Zelanda’da görülüyor. Tazmanya’daki Hobart ve Cradle Dağı’ndan rahatlıkla izlenebilmektedir. Her ne kadar Tazmanya bir kuzey ışıkları destinasyonu olarak görülmese de ulaşım biraz sorunlu. Öncelikle Sidney’e uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Ancak güney ışıklarını görmek istiyorsanız ısrarcıysanız mart ve eylül ayları arasında gelmelisiniz.

7. Norveç

Ne yazık ki kuzey ışıklarını doyasıya görebileceğiniz bu ülke, özellikle Tromsø ve Alta, Andoya, Bodo, Finnmark, Hammerfest, Harstad, Karasjok, Kerkenes, Kjollefjord, Lakselv, Lofoten Adaları, Narvik, Nordkapp, Skibotn, Svalbard, Tana Bru ve Vardo çok değerli. Eylül ayından Mart ayı sonuna kadar gözlemleyeceğiniz ışıkları görme iddialarını burada görebilirsiniz.

8. Finlandiya

Fiyatıyla bizi şaşırtan ve diğer İskandinav ülkelerine göre uygun fiyatlı olan Finlandiya’da Inari, Ivalo, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä ve Utsjoki şehirlerinde kuzey ışıklarını izleyebilirsiniz. Aslında küçük bir ipucu: Finlandiya’ya ne kadar kuzeye giderseniz o kadar güzel olur.

9. Alaska – ABD

Fairbanks, Denali ve Fort Yukon, Anchorage, Barrow, Bettles ve Prudhoe Körfezi gibi Alaska’daki diğer gözlem noktaları arasındadır. Ama en önemli nokta buraya gelebilmek için Schengen’den bağımsız Amerika vizesine sahip olmanız gerekiyor! Neyse ki tüm yıl boyunca kuzey ışıklarını görme şansınız var ve buraya bakarak gezinizi özelleştirebilirsiniz.

10. Rusya

Rusya’nın Murmansk şehri. Kirovsk, Arkhangelsk, Petrozavodsk, Naryan-Mar, Novaya Zemlya (sadece özel izinle girilebilir), Vorkuta, Yakutski, Salekhard şehirleri değerli kuzey ışıkları gözlem noktalarıdır. Rusya belki de bu listedeki en uygun fiyatlı ülke ancak aktivite çok fazla olmadığı için fiyatı makul olabilir. Kuzey ışıklarını en iyi şekilde Aralık ve Ocak aylarında gözlemleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu