Haber

Türk Halk Müziği Sanatçısı Aziz Evcimen Erdoğan’a Hakaretten Hapis

ESRA ALUS

Türk halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, sosyal medya paylaşımlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman’a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis ve idari para cezasına çarptırıldı. Eylemleri nedeniyle toplam 14 bin 80 TL adli para cezası ödeyecek olan Evcimen, Erdoğan ve Soylu’nun avukatlarına da kabahat için belirlenen meblağ yerine toplam 18 bin 400 TL avukatlık ücreti ödeyecek.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Türk halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, Salı günü İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde son kez yargılandı. 7 Mart. Karar duruşmasına Soylu’yu avukat Mehmet Ali Tokgöz dışında kimse gelmedi.

EVÇİMEN ERDOĞAN’A ZARARDAN HAPİS

Mahkeme, Evcimen hakkında soruşturulacak bir durum kalmadığını belirterek kararını açıkladı. Mahkeme, Evcimen’i Erdoğan’a karşı ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ kabahatini işlediği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak hareketin halka açık bir sosyal paylaşım sitesinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ceza altıda bir oranında artırıldı. Bu düzenlemeyle Evcimen’in cezası 1 yıl 2 aya çıktı.

UYGULANACAK CEZA, SANALIĞIN GELECEĞİNİ ETKİLEMEMEK İÇİN İNDİRİM YAPILMIŞTIR

Suçun sosyal medya aracılığıyla işlendiğini değerlendiren mahkeme daha sonra verilecek cezanın geleceğine olumsuz yansımaması için Evcimen lehine indirim uyguladı. Bu kez cezası altıda bir indirilerek 11 ay 20 gün hapis olarak düzenlendi.

HAPİS PARA CEZASINA DÖNÜŞTÜ

Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde gösterdiği vicdan azabı ve hata yapma özellikleri dikkate alınarak hapis cezası para cezasına çevrildi. 11 ay 20 gün hapis karşılığı 350 gün para cezası belirlenirken, sanıkların günlük 20 TL’den takdire bağlı olarak paraya çevrilerek ödeyeceği adli para cezası 7 bin lira olarak belirlendi. Bu para 20 eşit taksite bölündü.

SÜLEYMAN DA SOYLU’YA HATIRLAMAKTAN CEZA CEZASINA UĞRADI

Evcimen, İçişleri Bakanı Soylu’ya görevinden dolayı hakaret ettiği iddiasıyla 365 gün adli para cezasına çarptırıldı. Evcimen’in sosyal paylaşım sitesinde hakaret suçunu işlemesi artış sebebi oldu. Mahkeme, sanığın cezasını altıda bir oranında artırarak 425 güne, yani 365 gün adli para cezasına yükseltti. Bu cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası olumsuz etkilerini göz önünde bulunduran mahkeme, takdirine bağlı olarak altıda bir oranında indirime karar verdi.

CEZA 20 EŞİT TAKSİT OLARAK ÖDENECEK

Sanaçtı Holly Evcimen’e verilen 365 gün adli para cezası günlük 20 TL üzerinden 7 bin 80 TL olarak belirlendi. Bu paranın 20 eşit taksitte ödenmesi emredildi.

AVUKATIN MASRAFLARINI DAVALI KARŞILAYACAK

Eylemleri nedeniyle toplam 14 bin 80 TL para cezası ödeyecek olan Evcimen, Asgari Vekaletnameye göre Erdoğan ve Soylu’nun avukatlarına ayrı ayrı 9 bin 200 TL’den toplam 18 bin 400 TL vekalet ücreti ödeyecek. Ücret Tarifesi (AAÜT).

habersogutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu