Haber

Yunanistan: Türkiye ile yeni mülteci anlaşması imzalanmalı

Yunanistan Göçmenlik ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Alman Resim Cumartesi günü gazeteye verdiği demeçte, Yunanistan’a gelen göçmen sayısının artması nedeniyle Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini söyledi. Söz konusu anlaşmanın Berlin’in öncülüğünde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Bakan, “Kuzey sınırlarımızı elimizden geldiğince koruyoruz. Ancak sorunun kaynağı konusunda birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Asıl kaynak ise şu” dedi. Türkiye’nin ve Almanya’nın yükü burada gerçekten çok büyük ve önemli.” Bakan, Almanya’nın Türkiye ile yakın ve çok yönlü ilişkilere sahip olduğunu hatırlattı. Avrupa’da yaşayan Türklerin diğer başkentler yerine Berlin’i dinlediğini belirten Yunan Bakan, “Türkiye’nin Berlin’in nüfuzunu herkesin yararına kullanmasını, Batı ve Avrupa ile ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışacak samimi bir anlaşma müzakere etmesini istiyoruz” dedi. “

“Sistematik olmayan göçte Türkiye’nin kilit değeri var”

Türkiye’nin, göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi nedeniyle düzensiz göçte kilit ülke olduğunu belirten Bakan, yeni bir anlaşma yapılmasının şart olduğunu ifade etti. “Türkiye ile özellikle göç konusunda daha uygun bir işbirliği geliştirmek istiyoruz. Sistemsiz göçe karşı birlikte daha iyi mücadele edeceğimize inanıyorum” diyen Kairidis, şöyle devam etti:

“Türk Hava Yolları’nın sağladığı ucuz uçak biletleriyle üçüncü ülkelerden Türkiye’ye vize sorunu yaşamadan gitmek çok kolay. İstanbul Havalimanı’ndan Yunanistan sınırına kara veya deniz yoluyla geliyorlar. Bunun çok önemli olduğu konusunda Türk mevkidaşlarımızı uyardık. ‘yıkıcı’ ve ‘verimsiz’.” “Onu ikna etmeye çalışıyoruz.”

Kairidis, Türkiye ile nasıl daha iyi bir işbirliği kurulabileceği konusunda Avrupalı ​​ortaklarla çalıştıklarını belirtti.

“Türkiye mülteci anlaşmasını uygulamıyor”

Kairidis, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında imzalanan düzensiz göçle mücadele amaçlı anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu. Söz konusu anlaşmadaki “Türkiye’den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iade edileceği” hükmünün “2020 yılından bu yana Kovid tedbirleri gerekçesiyle” uygulanmadığını belirtti.

Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısında son dönemde ciddi artış yaşandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre 2023 Eylül ayı başına kadar Türkiye üzerinden kara veya deniz yoluyla 19 bin 6767 kişi Yunanistan’a ulaştı. Bu sayı 2022 yılı genelinde 18 bin 700 olarak kaydedildi.

dpa, DW/AI, HT

haberkargi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu