Ekonomi

4 aylık enflasyon farkı belli oldu: Emekli ve memur zamlarının net rakamı belli oldu

TÜİK Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladıktan sonra memurlar ve emeklilerAlacağı zamlar da netleşmeye başladı.

SSK, Bağ-Kur emeklilerine Temmuz için yüzde 9,49, Ağustos için yüzde 0,09, Eylül için yüzde 4,75 ve Ekim için yüzde 3,43 enflasyon farkı garantisi vermişti. Böylece emekliler zaten 4 ayda yüzde 29,40 zammı hak etmiş oldu.

Sabah’ın haberine göre 4 aylık memur zammı enflasyon farkı dahil yüzde 40,39 oldu. Artışlar kümülatif olarak hesaplanırken, Ocak ayı artışı Kasım ve Aralık ayı bilgileri ve yasal düzenlemeyle belirlenen refah payı veya oransal artışla netleşecek.

Memur ve emeklilerin asgari maaşı ne olacak?

Yeni yılda asgari ücretliden memura, işçiden emekliye kadar tüm departmanların gelirlerinde önemli bir artış bekleniyor. Yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası’nın öngördüğü yüzde 65’e ulaşması halinde, Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına enflasyon farkı kadar yüzde 37,76 oranında zam yapılacak.

Memur ve emekli memur maaşları yüzde 49,96 oranında artacak. En düşük memur maaşı 33 bin liraya yaklaşırken, en düşük memur maaşı ise 15 bin lira civarında olacak. Merkez Bankası tahmininin üst sınırının yüzde 68 olarak gerçekleşmesi durumunda Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında sosyal yardım payı hariç yüzde 40,28, memur ve emeklilerde ise yüzde 52,19 artış yaşanacak. Sosyal yardım payıyla birlikte emeklilere yönelik artış yüzde 52’yi aşacak.

Bu yılın başında yüzde 114’ün üzerinde artışla 3 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükselen en düşük emekli maaşının 10 bin TL’yi aşması bekleniyor. Bugün yaklaşık 6 milyon emekli 7.500 TL alırken, önemli bir kısmının temel emekli maaşı bu tutarın altında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu