Ekonomi

Brezilya’da enflasyon 3 yılın en düşük seviyesinde

Resmi verilere göre Nisan ayı ortasında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bir önceki yıla göre yüzde 4,16 arttı. Mart ayının aynı döneminde ise bu oran yüzde 5,36 oldu. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 4,19 oldu.

Enflasyon aylık bazda yüzde 0,57 oldu.

Yıllık enflasyonun 11 aydır gerilemesinde borçlanma maliyetlerinin son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkması etkili oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Merkez Bankası’nı ülkenin resesyona girmesini önlemek için daha fazla zam yapmamaya çağırdı.

Merkez Bankası son 5 toplantısında Selic oranını değiştirmeden yüzde 13.75’te tuttu. Banka faiz kararını önümüzdeki hafta açıklayacak.

MB Lideri Roberto Vampos Neto Salı günü Kongre’de yaptığı konuşmada enflasyonu hedeflenen düzeye indirmek için mücadele ettiklerini ve enflasyonun en yoksullar için çok yıkıcı bir etkisi olduğunu söyledi.

Geçen yıl yüzde 12’nin üzerinde zirve yapan enflasyon, bankanın 2023 yılı için yüzde 3,25 olan hedefine yaklaştı. Ancak analistler, önümüzdeki birkaç ay boyunca fiyat artışlarının devam etmesini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu