Haber

Çin’in Tahran Büyükelçisi Hua, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Çin’in Tahran Büyükelçisi Chang Hua, Çin-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin ardından İran aleyhine yaptığı ortak açıklama nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Tahran Büyükelçisi Chang Hua’nın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını duyurdu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, Suudi Arabistan’da düzenlenen Çin-Körfez İşbirliği Kurulu (KİK) Zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamaya tepki göstererek, ülkesine yönelik suçlamaları kınadıklarını belirtti. Kenani, açıklamada “İran’ın bölge ülkelerinin içişlerine karışmayı bırakması” vurgusuna şaşırdıklarını ve Çin’in Tahran Büyükelçisi Chang Hua’nın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını söyledi. Kenani, İran tarafının konuya ilişkin memnuniyetsizliğinin Büyükelçi Hua’ya iletildiğini sözlerine ekledi.

“Basra Körfezi’ndeki üç ada, İran’ın toprak bütünlüğünün bir parçasıdır”

İran’ın kontrolünde bulunan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) hak iddia ettiği Basra Körfezi’ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin açıklamada yer alan açıklamaları şiddetle kınadıklarını ve bunu gördüklerini kaydetti. Bu durum İran’ın toprak bütünlüğüne bir müdahaledir. Kenani, adalarla ilgili her türlü hak iddiasını kendi iç işlerine müdahale olarak gördüklerini de vurguladı. Adalar konusunda hiçbir ülke ile müzakere yapılmayacağının Çin Büyükelçisi Hua’ya iletildiğini belirten Kenani, “Basra Körfezi’ndeki üç ada da İran’ın toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. Çin Büyükelçisine ilettik. Bu bir müzakere konusu olmayacak.”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerekliliği konusunda hiçbir tarafa müsamaha göstermeyeceklerini belirtti.

Çin Devlet Lideri Xi Jinping’in Suudi Arabistan ziyareti sırasında iki ülke tarafından yayınlanan ortak açıklamanın bir bölümünde İran’ın bölge ülkelerinin içişlerine karıştığı vurgulanarak, İran’dan müdahale edilmemesi istendi. Tahran yönetiminin amacı ile başka ülkelerin iç işlerine karışmak. KİK Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride, BAE ile İran arasında müzakere konusu olan Basra Körfezi’ndeki Abu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb Adaları ile ilgili konunun uluslararası hukuk yoluyla çözülmesi gerektiği vurgulandı. ve ikili müzakereler.

İran ve BAE’nin ortasında Körfez’de 3 ada anlaşmazlığı

Basra Körfezi’ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları İran ile BAE arasında hâlâ tartışmalı bir konu. Söz konusu adaları BAE’nin Birleşik Krallık’tan bağımsız olduğu 1971 yılında işgal eden ve adalar üzerindeki hakimiyetinin eski çağlara dayandığını öne süren İran, adaların 1903 yılında aralıklı olarak İngilizler tarafından ele geçirildiğini ve 1971 yılında geri döndüğünü söyledi. , böylece “1971”. Henüz kurulmamış BAE’nin egemenlik iddiasında bulunamayacağını savunuyor.

Tahran yönetimi, daha önce Hürmüz Boğazı’na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli nedeniyle önemi artan adalar için BAE ile İran arasında henüz çözüme kavuşturulmamış bir mesele olduğu gerekçesiyle müzakere çağrısında bulunmuştu. “bazı yanlış anlamaları gidermek”. BAE, adalar üzerindeki iddiaları doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor. Abu Musa, Greater Tunb ve Lesser Tunb adaları 1971’den beri İran’ın egemenliği altında. – TAHRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu