Haber

Diyarbakır’da depremde yıkılan binada tahliye kararı

Diyarbakır’da 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde yıkılmış, 48 kişi hayatını kaybetmişti. sporSalon ile birlikte binada yapılan incelemede 3 tutuklunun tahliyesine karar verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine yönelik başlattığı soruşturma, bir savcı yardımcısı ve “Deprem Araştırma Bürosu”nda görev yapan üç savcı tarafından yürütülüyor.

Depremde 48 kişinin hayatını kaybettiği ve yıkıldığı Yenişehir ilçesi Kurtismailpaşa 2. Cadde üzerinde bulunan Sözel Apartmanı için hazırlanan bilirkişi raporunda, onaylı betonarme yönetmeliğe göre yapılması gereken SP1 betonarme perde kolonun yaptırıldığı belirlendi. proje yerinde değildi.

Onaylanan betonarme projesinin aksine bina yapılırken bu perde kolun kesinlikle yapılmadığı belirlendi.

Binanın altındaki derslik ve spor salonunda kolonun kesilmediği belirlendi.

Raporda, binanın bodrum katındaki spor salonu ile binanın zemin ve 1. katındaki derslikte kolonların kesilmesine ilişkin rastgele bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında kolonun kesildiği ve binanın statik yapısını etkileyecek tadilat yapıldığı iddiasıyla tutuklanan spor salonu işletmecisi C.Ç. ve MD ile sınıf sahibi Ş.A. Avukatları bilirkişi raporuna dayanarak sulh ceza hakimliğinden tahliyesini talep etti.

Talebi değerlendiren hakimlik, binanın yıkılmasından sorumlu olmadıkları gerekçesiyle 3 kişinin tahliyesine karar verdi.

Soruşturmada gözaltına alınan ve adliye tarafından isim kontrol tedbiri uygulanan 2 zanlıdan biri özel kurs işletmecisi Ö.T. binanın yıkılmasından sorumlu olmadığını, bilimsel sorumlu Ş.A. 24 Mart’ta da hayatını kaybettiği için haklarındaki denetim tedbiri, savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırıldı.

Binanın müteahhidi Celal İ. Öte yandan kendi yaptığı Sözel Apartmanı’nın enkazında hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu