Haber

Elazığ’da Domates Hasadı Başladı

Elazığ’da 3 bin dönümlük alana ekilen domateste bu yıl 25 bin ton verim bekleniyor. Başta ABD, Almanya, İspanya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen domates, dünya sofralarını süslüyor.

Şanlıurfa’dan Elazığ’ın Alatarla köyüne akrabalarını ziyarete gelen Mehmet Salih Kıran, buradaki ekim alanının boş olduğunu fark etti. Geçen yıl tarlaları kiralayarak ilk kez tarlaları eken Kıran, bu yıl alanı 3 bine çıkardı. 600 kişinin çalıştığı tarlada hasat başladı. Personel tarafından toplanan domatesler önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderilmektedir. İç pazar bittikten sonra toplanan domatesler ikiye bölünerek güneşte kurumaya bırakılacak. Kuru domates başta ABD, Almanya, İspanya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilecek. Sahaların sonu görünmezken, önümüzdeki hafta personel sayısının 1.200’e çıkacağı öğrenildi. Geçen yıla göre rekoltenin düzgün olduğu öğrenilirken, bu yıl ortalama 25 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.

Ortalama 3 bin dönüm araziye domates diktiklerini belirten Mehmet Salih Kıran, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine dağıtıyoruz. Sonra kurutmaya başlayacağız. Kuruttuktan sonra yurt dışına ihraç ediyoruz. Amerika dahil her yere gidiyor. , Almanya, İspanya ve İngiltere.Geçen yıl yeniydik iklimi bilmiyorduk.Ekim yaptık.Bu yıl 20bin ton verim bekliyoruz.Buradan ortalama 25bin ton verim bekliyoruz.İnşallah olur 30 bin tona çıkarsa daha hoş olur. Barajdan su içiyoruz. Suyumuz yok yolumuz yok. Çok büyük tırlar dönüyor. Valimiz görse şu anda 600 kişi burada. 1200 kişiye ulaştık” dedi. – ELAZIĞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu