Ekonomi

Gayrimenkul Uzmanı: Konut Kiralarındaki Yüzde 25 Artış Satış Hareketliliği Yaratabilir

Emlak Uzmanı Şule Duman, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Aralık ayı enflasyonunun yanı sıra kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamlarını değerlendirdi. Duman, konut kiralarının yüzde 25 olarak belirlenmesinin ardından emlak piyasasında satış hareketliliği olabileceğini söyledi.

TÜİK Aralık ayı enflasyonunu açıkladı. Açıklanan enflasyon rakamlarının yanı sıra konut ve işyeri kira artışlarını etkileyen TÜFE oranları da açıklandı. Ocak ayında konut kiralarında üst sınır yüzde 25 olarak belirlenirken, işyeri kira oranları ise yüzde 53,86 olarak belirlendi. Açıklanan oranlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Emlak Uzmanı Şule Duman, konut kiralarındaki yüzde 25 oranının emlak piyasasında hareketliliğe neden olabileceğini belirtti.

Kira gelirinden memnun olmayanlar konut satışlarını artırabilir

Şule Duman, özellikle konut kiralarında üst sınırın vatandaşlar için rahatlatıcı bir oran olduğunu söyledi. Ev sahipleri ve yatırımcılar için yeni fırsatların doğabileceğini belirten Duman, “TÜİK’in geçtiğimiz günlerde Aralık ayı enflasyon oranını açıklamasıyla birlikte Ocak 2024 kira artış oranları belirlendi. Bu doğrultuda konut kira artış oranı da belirlendi. Üst sınır olarak yüzde 25, işyerleri için ise tavan artışı belirlendi.” Yüzde 58,86 oldu. Baktığımızda konut kiralarında üst sınır kiracılar için canlandırıcı bir oran olacak ancak yatırımcılar ek gelir olarak gördükleri kira kârlarından memnun kalmayabilirler. Bu durumda sıcak para akışına sahip olmak isteyen ev sahipleri, uzun vadede kâr elde edecekleri kira gelirinden vazgeçecek. Ev satmaya başladıklarını görüyoruz. Bu da emlak piyasalarının yeniden hareketlenmesine ve yatırımcıların bundan faydalanmasına neden olabilir. Bilindiği gibi kira geliri her zaman önemli bir ek gelir olacaktır. Yatırımcılara tavsiyem ev sahiplerinin bu dönemde satışa sunacakları evleri nakit ihtiyaçlarını karşılamak ve ileride kar elde etmek için değerlendirmeleridir. dedi. -ANKARA

haber-bayramic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu