Yaşam

Şirketlere Tek Seferlik ‘Ek Deprem Vergisi’ Geliyor

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın ölümüne neden olan olay. Kahramanmaraş merkezli depremler Yeni bir gelişme oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), kurumlar vergisine tabi mükelleflerin eklenen ek vergi . Deprem için bu ek vergi bir defaya mahsus olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen düzenlemeye göre, kurumlar vergisi mükellefleri 2022 yılında vergi muafiyet ve indirimlerine hak kazanırken, matrahları indirimli kurumlar vergisine tabidir. yüzde 10 vergi ödeyecekler. Ayrıca kurumlar vergisi istisnası ile yurt dışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tespit edilen muafiyet gelirleri. yüzde 5’e kadarek vergi uygulanacaktır.

Ek deprem vergisini mahsup etmek mümkün olmayacak

Şirketler ödemek zorunda oldukları vergileri farklı harcamalarla dengeleyebilirler. telafi edebilirler . Ancak böyle bir şey ek deprem vergisinde söz konusu olmayacak. Kapsanan tüm şirketler bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. 11 ilde vergi mükellefleri ile deprem bölgesi ilan edilen Sivas’ın Gürün ilçesi. hariç tutulacak,Diğer mükellefler ise önümüzdeki günlerde belirlenecek.

Ek beyin sarsıntısı vergisine dahil edilecek işletmeler, iki taksitte ödeyecekler. Bu taksitlerden ilki kurumlar vergisinin yasal ödeme süresi olacak. İkinci taksit, kurumlar vergisinin son ödeme tarihini takip eden dördüncü ayın prestiji ile ödenecektir. Bu ek vergi ile milyar doları aşanKaynak toplanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu