Haber

Tunus’ta muhalefet lideri Şabi, Başkan Said’i istifaya çağırdı

Tunus’ta muhalefet lideri Şabi, Başkan Said’i istifaya çağırdı

TUNUS – Tunus’ta milletvekillerini belirleyecek olan erken genel seçimlerdeki katılımın ardından muhalif siyasetçilerden oluşan Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Najib al-Shabi, Cumhurbaşkanı Kays Said’i istifaya davet etti.

Tunus’ta resmi olmayan ön sonuçlara göre seçmenin sadece yüzde 8,8’inin oy kullandığı parlamento seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Kays Said’e muhalefet tepki gösterdi. Muhalif siyasetçilerden oluşan Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Najib al-Shabi, dün gece açıklanan ön sonuçların “büyük bir deprem” etkisi yarattığını ve bu sonuçların savaşın başarısızlığının bir kanıtı olduğunu söyledi. 25 Temmuz sistemi ve Said. Başkan Said’i görevinden istifa etmeye çağıran Shabi, Said’in tüm meşruiyetini kaybettiğini sözlerine ekledi.

Tunus’ta siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Said, geçen yıl 25 Temmuz’da dönemin başbakanını “ülke tehlikede” olduğu gerekçesiyle görevden alırken, parlamentonun yetkilerini dondurdu. Tunus halkına seslenen Said, “Ülkenin kurumları çöküyor. Ülkede yağma varken iç savaş çıksın diye para toplayanlar var. Bana verilen sorumluluklar gereği acil önlemler alınmalı” dedi. Tunus’taki durum karşısında ülkeyi kurtarmak için. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Bize kendi malıymış gibi davranmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Said, 22 Eylül 2021’de imzaladığı kararname ile yetkilerini genişletti ve yürütmeyi kendisine bağladı. Şubat 2022’de Yüksek Yargı Kurulu’nun feshedildiğini belirten Said, 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumunun, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçimin yapılacağını duyurdu. Yüzde 30,5, yeni anayasa yüzde 94,6 oranında “evet” oyu ile kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu