Yaşam

BEYNİNİZİ SÜRPRİZLEYİN

Beyin plastisitesi veya nöral plastisite olarak da bilinen nöroplastisite, beynin yapısal veya fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneğidir. Antrenman, uyku, rutinin dışına çıkmak gibi faktörler nöroplastisiteyi artırmak için çok önemli!

EGZERSİZİ DURDURMAYIN
P. Akın Sabancı “Araştırmalar meditasyon ve beden eğitiminin nöroplastisiteyi arttırdığını göstermiştir. Ayrıca beslenme, uyku ve rutinin dışına çıkma gibi faktörler de nöroplastisiteyi artırmak için oldukça değerlidir. Beynin korteks dediğimiz en dış kabuğunun hem kalınlığının hem de sınır hücre yoğunluğunun uzun ve kısa periyodik meditasyonlardan sonra arttığı gösterilmiştir. nöroplastisite; Beyin ve sınır dokuların birbirleri arasında yeni ilişkiler oluşturabilme ve temasları pekiştirebilme yeteneğidir. Benliğimizi oluşturan hafıza ve öğrenme fonksiyonlarının devamında, uyum ve yumuşama sürecinde, yeni kurallar ve hastalıklar (inme, kafa travması) geliştirmede rol oynar.

RUTİNİ DURDURARAK KONUTA FARKLI YOLLARDAN GİDEBİLİRSİNİZ
“Beynimizi ve hafızamızı sersemletmek nöroplastisiteyi artırır. Örneğin büyük şehirlerde yaşayanlar başta olmak üzere pek çok insan ne yazık ki zamandan mahrum durumda. Bu nedenle her gün evden işe ve işten eve araba ile kullandığımız trafik yoğunluğuna göre rota belirleyen navigasyon sistemlerini kullanmak aslında beynimizin nöroplastisitesini azaltır. Navigasyonu kullanma; Hafızamızı zorlayarak bir işi bir alete bırakıyoruz, bu da beynimizi tembelleştiriyor.”

UYKU ÖNEMLİDİR
“Aynı zamanda yetişkin yaş grubunda günde en az 6 saat uyumak beyin sağlığı için önemlidir. 15 dakikalık kısa öğleden sonra şekerlemeleri de nöronların dendritik bağlantılarını artırır. Uykunun süresi kadar kalitesi veya uykunun derinliği de önemlidir. Örneğin uyku apne sendromu olan ve uyku kalitesi kötü olan kişilerde nöroplastisite azalır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu