Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolü onayladı

İsveç’in KUZEY Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, ‘İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Teklif görüşmeleri kapsamında İYİ Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Koray Aydın, hükümetin bu protokolü, siyasi parti gruplarını ve Türk milletini doğru bilgilendirip ikna etmeden Genel Kurul’a getirmesinin doğru olmadığını kaydetti. İsveç, “Bugün yapılması gereken bu teklifin geri çekilmesidir, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan, taleplerimizin karşılanıp karşılanmadığını bize bildirmek ve bildirmek üzere Genel Kurul’a davet edilecek. olması durumunda İYİ Parti, İsveç’e verilen onaydan hiçbir zaman sorumlu olmayacaktır. Türk milletinin yüksek çıkarları doğrultusunda dile getirdiğimiz bu talepler tam anlamıyla gerçekleşene kadar İYİ Parti, “İsveç’in NATO üyeliğine karşı duracağız” “dedi.

‘PROTOKOLÜN ONAYLANMASINA KATKIDA BULUNACAĞIZ’

MHP grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin müzakerelerde Türkiye’nin kaygılarını, beklentilerini ve taleplerini ilettiğini belirtti. Türkiye’nin beklenti ve taleplerinin karşılandığını ve karşılanmaya devam ettiğini belirten Aydın, “Yani terörle mücadele ve kutsal değerlerimize hakaretle ilgili hukuki ve anayasal değişiklikler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Savunma sanayii ürün taleplerimize ve daha fazlasına ambargolar uygulanıyor.” Öte yandan yetkili irtibat savcılığı sistemi kurularak karşılıklı ziyaretlerin yapılması, hassasiyetlerin, beklentilerin ve sorunların yerinde görüşülmesi ve sonuçlandırılması süreci 16 Kasım itibarıyla devreye alınmış olup, bu ilişki ve iş birliği 16 Kasım sonrasında da devam etmiştir. anlaşma onaylandı. “Devam edeceği kaydedildi. Bu nedenle Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak komisyondaki duruşumuzu sürdüreceğimizi, ilgili protokolün onaylanmasına katkı sağlayacağımızı belirtiyor, asil heyetinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.” En kalbi duygu ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

‘SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ’

Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, NATO’nun yeni üyelerin katılımıyla genişletilmesi politikasını desteklediklerini, dolayısıyla partisinin İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklife ‘evet’ diyeceğini belirtti. Salıcı, Türkiye’nin İsveç’ten hukuki talepleri olduğunu belirterek, “İsveç’in terörle mücadelede bize yeterli desteği sağlayamaması bizi derinden üzüyor. Türkiye, müttefiklerinden bu konuda kanun çerçevesinde adım beklemekte sonuna kadar haklıdır” dedi. Bazı yasal düzenlemelerle bu sorunun aşılmış olmasından mutluyuz, İsveç Kanundaki değişikliklerin kağıt üzerinde kalmaması için süreci takip edeceğiz.İsveç NATO’ya üye olduğunda NATO’nun da kapsamına girecek. NATO’nun 2. büyük ülkesi olan ülkemiz, NATO’da aktif diplomasiyi ilerlettiği ölçüde İsveç üzerinde de nüfuzunu kullanacaktır. “Bu nedenle İsveç’in NATO’ya üyeliği çıkarlarımızla örtüşmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin uyguladığı politika ne kadar yanlış olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları ile İsveç’in NATO üyeliği örtüşmektedir” dedi.

‘İSVEÇ’İN ÖZEL GÖREVLİ SAVCI ATANDIĞINI BELİRTTİK’

AK Parti adına konuşan Ankara Milletvekili ve TBMM Dış İlişkiler Kurulu Başkanı Fuat Oktay, İsveç’in NATO’ya katılımı konusunun Meclis komisyonunda görüşüldüğünü ve İsveç’in NATO’ya katılımının sağlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Sorumluluklarını yerine getirir. İsveç’in süreçte olumlu adımlar attığını belirten Oktay, şöyle konuştu:

“Bu bağlamda İsveç anayasasında terör örgütlerine destek sağlanmasına yaptırım uygulayan bir değişiklik yapmış, Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklikle, İsveç’te ilk kez terör örgütüne katılmak kabahat haline gelmiştir. PKK’nın İsveç’teki ana finansman kaynaklarından birinin de sözde ‘Kürt Kızılayı’ bankası olduğu, hesabı kapatılarak söz konusu örgütün İsveç’teki faaliyetlerine son vermek zorunda kaldığı, PKK terör örgütü mensubuna ise hapis cezası verildiği öğrenildi. İsveç’te bir ilk olan terör finansmanı ve kara para aklama suçlarından cezaevinde bulunan, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan aldığı cezanın ülkemizde infazı amacıyla hakkında arama tutanağı açıldı. ülkemize iade edilmiş, İsveç PKK ile bağlantılı olduğu anlaşılan kişilerin ülkeye girişini engellemiş, bazı kişilerin ise İsveç’ten ayrılması sağlanmıştır. savunma sanayii alanında ülkemize yönelik tüm kısıtlamaların kaldırıldığı, İsveç’in ülkemizin AB üyelik sürecine açıkça destek verdiği, kutsal değerlerimize yönelik saldırıların önlenmesi amacıyla İsveç yasalarında gerekli değişikliklerin hızla yapılması için çalışma başlatıldığı İsveç Hükümeti’nin ve İsveç halkının çoğunluğunun da bu saldırılara karşı olduğunu ifade etti. “İsveç’in bunu onaylamadığını, İsveç’in yetkililerimizle ve Türkiye’deki yetkililerle yakın iş birliğini sağlamak amacıyla özel görevli bir savcı atadığını tespit ettik.”

‘OLUMLU OY VERMEYECEĞİMİZİ BELİRTİYORUZ’

Oktay, İsveç’in NATO üyelik sürecindeki kararlı yaklaşımı sayesinde NATO içinde terörle mücadele konusundaki farkındalığın arttığını kaydederek, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in NATO Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını duyurmasının da olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. bu bağlam. Tüm NATO müttefiklerine terörle mücadelede iş birliği yapma çağrısında bulunan Oktay, “Terörle mücadele bahanesiyle ülkemizi hedef alan terör örgütleriyle işbirliği yapmak, ülkemize uygulanan açık veya kapalı ambargolar karşısında sessiz kalmak” dedi. Ülke olarak, ifade özgürlüğü çerçevesinde en kutsal değerlerimize yönelik saldırılar karşısında sessiz kalmak, ülkemizle farklı çıkarlara sahip olmak.” Bizi bu konulara bağlamaya yönelik girişimleri hiçbir zaman kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kez daha önemle vurgulamak isterim. Bu bağlamda Finlandiya ve İsveç’in bu konularda attığı adımların diğer dost ve müttefiklerimize örnek olmasını bekliyoruz. Biz de AK Parti Kümesi olarak söz konusu tasarı çerçevesinde olumlu oy kullanacağız. “Belirtiyoruz” dedi.

YASAL TEKLİF ONAYLANDI

Konuşmaların ardından tasarı üzerinde elektronik oylamaya geçildi. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 kabul oyu, 55 ret oyu, 4 çekimser oy kullanıldı. Yapılan oylama sonucunda İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu