Haber

Xi Jinping, Henry Kissinger ile görüştü

PEKİN, 20 Temmuz (Xinhua) — Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile başkent Pekin’deki Diaoyutai State Inn’de bir araya geldi.

Başkan, Kissinger’ın 100. yaş gününü yeni kutladığını ve yüzden fazla Çin’i ziyaret ettiğini ve bu seferki ziyaretinin özel bir değeri olduğunu söyledi.

Xi, 52 yıl önce Çin-ABD çıkarlarında kritik bir dönüm noktasının aşıldığı sırada Çin lideri Mao Zedong, Çin Başbakanı Zhou Enlai, ABD Başkanı Richard Nixon ve Kissinger’ın dikkat çekici stratejik vizyonları sayesinde iki ülke arasındaki işbirliği konusunda doğru tercihi yaparak ikili ilişkileri normale döndürme sürecini başlattıklarını söyledi. Başkan, “Bu sadece iki ülkeye fayda sağlamadı, aynı zamanda dünyayı da değiştirdi.” dedi.

Çin halkının dostluğa ve dostluğa değer verdiğini ifade eden Xi, “Eski dostlarımızı ve sizin Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesine ve Çin ile ABD halkı arasındaki dostluğun güçlenmesine tarihi katkılarınızı asla unutmayacağız.”

Dünyanın bir asırdır görülmemiş büyük değişimlerden geçtiğine ve uluslararası konjonktürün büyük değişimlere tanık olduğuna işaret eden Xi, Çin ve ABD’nin izlenecek yol açısından bir kez daha kritik bir noktada olduğunu ve iki tarafın yeniden bir tercih yapması gerektiğini ifade etti.

Geleceğe bakıldığında Xi, Çin ve ABD’nin birbirlerinin başarısını tamamlamak ve ortak refaha ulaşmak için her türlü nedene sahip olduğunu ve bunun anahtarının karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkelerine uymak olduğunu söyledi.

Kissinger ve ABD’deki diğer vizyoner kişilerin Çin-ABD ilişkilerini yeniden rayına oturtma sürecinde rol oynamaya devam etmelerini dileyen Xi, “Bu temelde Çin, iki ülkenin iyi geçinmesi ve ikili ilişkilerin istikrarlı gelişimini teşvik etmesi için doğru yolu bulmak üzere ABD ile görüşmelere hazırdır. Bu, her iki tarafa ve tüm dünyaya fayda sağlayacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu