Ekonomi

Arjantin, Çin’e yuan cinsinden 1 milyar dolardan fazla ithalat ödeyeceğini açıkladı.

Arjantin ekonomiBakan Sergio Massa, ülkesinin bu ay Çin ile Çin’e yuan cinsinden 1 milyar dolardan fazla ithalat ödemesi konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

Arjantin, Merkez Bankası’ndaki rezerv kaybını azaltmak için Çin’e olan borcunu ABD doları yerine Çin yuanı ile yapacağını açıkladı.

Bu arada Çin’in Buenos Aires Büyükelçisi Zou Xiaoli ve çeşitli sektör temsilcileriyle bir araya gelen Sergio Massa, Çin’e 1 milyar doları aşkın ithalat ödemesinin yuan üzerinden yapılması için Çin ile anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Ülke tarihinin en kötü kuraklığı nedeniyle 15 milyar dolar zarara uğradıklarını hatırlatan Massa, “Rezervleri işler ve güçlü tutmanın zorluğuyla karşı karşıyayız” dedi. ifadesini kullandı.

Çin ile yapılan anlaşma kapsamında Arjantinli firmalar, Nisan ayında Çin’den yapacakları 1 milyar 70 milyon dolarlık ithalatı Çin yuanı üzerinden ödeyecek.

Mayıs ayında planlanan büyüklüğün 790 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Devlet Lideri Alberto Fernandez, serbest piyasada Arjantin pezosunun değer kaybetmesine atıfta bulunarak, “Arjantin’de yükselen bir küresel kriz yaşıyoruz. Birikimlerine zarar veriyorlar” dedi.

Resmi rakamlara göre Arjantin, 2022 yılında ithalatının yüzde 21’ini Çin’den yaptı.

Kasım 2022’de Çin Merkez Bankası ile Arjantin Merkez Bankası arasında takas anlaşması yapılmış ve ödemenin dolar yerine yuan olarak yapılacağı duyurulmuştu.

Alberto Fernandez’in atanmasıyla Arjantin ile Çin arasındaki ilişkilerde ilerleme kaydedilirken, Kovid-19 salgını sürecinde Çin’in Arjantin’in aşılara erişimine katkı sağlamasıyla ilişkiler güçlendi.

Şu anda Çin, Arjantin’in en büyük ikinci ticaret ortağı ve ikinci en büyük ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu