Haber

‘Deprem’ gündemiyle toplanan 6 Tablo’dan ortak açıklama: Hukuki, idari ve siyasi sorumluluklar not edildi

Millet İttifakı Partiyi oluşturan partilerin başkanları. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DÜZGÜN Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal; Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından tek tek karşılandı. Toplantı saat 14:00’de başladı.

“İSİMLİ TÜM KAHRAMANLARIMIZA MİNNETTARIZ”

Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından altı siyasi parti liderinin imzasıyla ortak açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülke ve millet olarak tarihimizin en büyük acılarından birini yaşıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz, yaralılarımıza acil şifalar.Başlangıçtan itibaren üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan kurumlarımıza ve kamu görevlilerimize teşekkür ederiz.

“Olağanüstü Rant Saldırganlığı, MİLLETİMİZE ÖLÜMCÜL BİR FATURA ÖDEDİ”

Deprem Ülkemizde, Türkiye’de afet öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı ve yeterli önlemlerin alınmadığı açıktır. Daha önce Başbakanlığa bağlı olan AFAD’ın kurumsal kapasitesinin zayıflaması, üst düzey ekiplerde liyakatten yoksun kişilere sorumluluk verilmesi, depreme dayanıksız ve raporuz olmayan binalara imar affı çıkarılması, inşaat sektöründe yolsuzluğa kapı aralayan aşırı kira hırsı, milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir.

“AFET SÜRECİ İYİ YÖNETİLMEDİ”

Ülkemizin her kurumunda yaşanan özerklik, liyakat ve şeffaflık kaybı, afet yönetimi ve deprem müdahale sürecini de doğrudan etkilemiştir. Hiçbir bürokratın inisiyatif kullanamadığı, her talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nedeniyle mağduriyetler ve kayıplar katlanarak arttı. Ne yazık ki afet süreci sağlıklı yönetilememiş, arama kurtarma çalışmaları gecikmiş ve yetersiz kalmıştır. Temel ihtiyaçların temini ile yardım faaliyetlerinin tam anlamıyla koordine edilememesi ve bunun sonucunda afetin etkisinin ağır boyutlara ulaştığı en başından beri acı bir gerçek olarak görülüyor.

“TEK MERKEZDEN ALINAN KARARLAR İŞLERİ YAVAŞLATTI”

Ne yazık ki belediyeler ve STK’lar arasında bir ayrım yapılmış ve sürece dahil edilmeleri gecikmiştir. Kutuplaştırıcı telaffuzlardan vazgeçilmemiş, tek merkezden alınan kararlar işi yavaşlatmıştır. Kolluk kuvvetlerinin, madencilerin ve iş makinelerinin sahaya geç sevk edilmesi, sosyal medya platformlarında bandın yavaşlatılması, borsanın kapatılmaması gibi akıl dışı uygulamalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurdu ve krizi daha da derinleştirdi.

“HUKUKİ VE SİYASİ SORUMLULUKLAR HAFIZAMIZA NOT GETİRİLDİ”

Hükümet halen barınma, seyyar tuvalet ve hijyen konusunda yeterli adımları atmamış, bölgede salgın riskine karşı gerekli önlemleri almamıştır. Deprem sonrası iç göç ile ilgili gelişigüzel bir planlama ve yönlendirme yapılmadı. Tüm hatalar, kusurlar, ihmaller ve niyetler ortadadır. Hukuki, idari ve siyasi sorumluluklar da arşivlendi, belgelere ve hafızalarımıza not edildi.

“ŞEHİRLERİMİZİ ORTAK AKILLA İNŞA ETMELİYİZ”

Millet İttifakı Omuzlarımızdaki ağır sorumlulukların farkındayız. Şimdi çetin bir sınav bizi bekliyor. Bu felaketten dersler çıkararak şehirlerimizi ve geleceğimizi ortak akılla inşa etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki; jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehircilik ve mimarlık asla birbirinden bağımsız düşünülemez, hiçbiri ihmal edilemez. Bu kapsamda tüm bu alanların uzmanları ile süreci an be an takip edeceğiz. Depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılacak kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar ve ortak çalışmalar için bir komite oluşturacağız.

“AFET BÖLGELERİNDE YABANCILARA KONUT SATIŞI YASAKLANMALIDIR”

uyarıyoruz! Afet bölgelerinde yabancılara konut, arsa ve arsa satışı yasaklansın! Bölgenin yeniden inşası sırasında başta Hatay olmak üzere demografik ve sosyal yapının korunması büyük değer taşımaktadır. Bu konuyu özellikle takip ediyoruz!

“UZAKTAN EĞİTİM KARARI GERİ DÖNMELİ”

Toplantımızda ele aldığımız bir diğer konu da üniversitelerin uzaktan eğitime geçme kararı oldu. Bu karar derhal geri alınmalıdır. Gençlerimizi kaliteli eğitim hakkından yoksun bırakacak herhangi bir analiz gerçek bir analiz değildir. Depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları için turizm şubesinin kapasitesinin ve büyükşehirlerdeki boş konutların kullanılması ve bu yönde çalışmalara bir an önce başlanması gerekmektedir.

“GÜÇLÜ BİR KRİZ YÖNETİMİ KURACAĞIZ”

Siyasi sorumluluk alacağız. Ortak Politikalar Metnimizde ‘Kentleşme’ ve ‘Afet Yönetimi’ (https://bit.ly/kentlesme-afet-yonetimi) başlıkları altındaki yol haritamızı kullanacağız. ‘Nasıl olsa deprem olmayacak’ değil, ‘yarın deprem olacakmış gibi’ güçlü bir kriz yönetimi kuracağız.

“TEK BİR KİŞİYİ AÇIK VE AÇIK BIRAKMAYACAĞIZ”

Halkımız huzur içinde yatsın! Hızlı, sağlıklı ve kalıcı çözümlerimizle insanca yaşam standartlarına uygun yaşanabilir şehirler inşa etmeye kararlıyız. Tek bir kişiyi aç veya açıkta bırakmayacağız! Acılarımızı hep birlikte paylaşacağız, maddi ve manevi yaralarımızı hep birlikte saracağız. Ülkemizin en acil ihtiyacı; İçinde bulunduğumuz siyasi enkazı kaldıracak, devlet kurumlarını şeffaflık ve halka hizmet açısından güçlendirecek, kriz koşullarında ülkeyi yönetecek, ülkemizi içinde bulunduğumuz ekonomik krizden çıkaracak, israfa son verecek ve devletin şatafatına, afetten etkilenecek ekonomimize güç katacak ve devlet yönetimini liyakat esasına dayandıracaktır. Yeni ve aktif bir güçtür.

“SURİYE HALKINA SABIR VE ŞARTLAR DİLİYORUZ”

Milletimizden aldığımız destek ve kendimize olan inancımızla Türkiye için hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Son olarak, bugün uluslararası topluma Suriye’de meydana gelen depremin yaralarını sarması çağrısında bulunuyor; Suriye halkına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 2 MART’TA

Millet İttifakı olarak daha önce planlayıp deprem sonrası ertelediğimiz rutin toplantımızı 2 Mart Perşembe günü Saadet Partisi konutunda gerçekleştireceğimizi kamuoyuna bildiririz.

Kaynak: ANKA / Güncel

yildizeli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu