Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “İsveç NATO üyeliğinin önüne mayın döşüyor”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına ilişkin, “İsveç özellikle NATO üyeliği yoluna mayın döşüyor. Finlandiya’yı ayrı tutun ama İsveç bu mayınları kasten basıyor. İstese bu mayınları temizler.” söz konusu.

Alanya’da düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İlçe Danışma Meclisi Toplantısı Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Parti üyelerine seslenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin 21 ülkede çok farklı noktalara geldiğini söyledi. Türkiye’nin bölgesel değil küresel bir aktör olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bunlar laf değil. Barış ve refah için çalıştık. Sadece kendini düşünen ülkelerin ve milletlerin ne kadar bencil olduğunu görüyoruz. Arayışlarımız” dedi. Herkes için barış ve adalet için artık her coğrafyada devam ediyor.Türkiye’nin bugün dış politikada geldiği noktayı bize 21 yıl önce anlatsalardı inanıyoruz.”Bugün çok farklı bir noktadayız. Liderler diplomasisi kavramını Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde oluşturduk” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, geçtiğimiz ay 5 farklı kıtadaki ülkeleri ziyaret ederek 3 farklı kıtadan 8 Dışişleri Bakanı, bölgesel ve uluslararası kuruluş temsilcileriyle görüştüklerini belirterek, bunun bir ilgi ve alaka göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye’ye gösterilen güven. Dünyadaki krizlerin yüzde 60’ının Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşandığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “O halde böyle bir coğrafyada oturup bekleme lüksümüz var mı? Bir yanda savaş, çatışma, erzak. Bir yanda kriz Bir yanda elektrik krizi ya da iklim değişikliği Bir yanda devam eden göç sorunu var Evini terk etmek zorunda kalan insanlardan bahsediyorum Bazı ülkeler diyor ki biz aslında zengin.tuz olmayınca başım ağrımıyor.kapayalım kapıları da ne olursa olsun huzur içinde yaşayalım.böyle bir dünyada bu olur mu?küreselleşen dünyada,çevre sıcacıkken huzur içinde yaşanır mı? yangın alanı olur mu terörle ayrım yapmadan mücadele edelim diyoruz göçe bakalım birlikte yönetelim çözelim sorun nereden kaynaklanıyor bakalım orada şifa bulmaya çalışalım ne olursa olsun bana gelmesin Daha fazlası olduğu yönünde bir anlayış var. Türkiye’ye ve diğerlerine dokunsa bile terör bana dokunmasa uygundur. Türkiye oluyoruz. Buna isyan ediyoruz. Sadece isyan etmiyoruz, sorunun analizi için değerli sorumluluklar alıyoruz. Bu yeni sistemde hem ulusal çıkarlarımızı korumak hem de krizleri yönetmek için çalışıyoruz” dedi.

“Tahıl anlaşması olmasaydı dünyada büyük bir gıda krizi yaşanırdı”

Krizlerin fırsat yarattığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için bu fırsatları değerlendirmemiz lazım. İşte Kuzey Kore kapandı, Rusya’dan geçen durdu. Biz ne yaptık, hızlıca Kazakistan’ı birlikte davet ettik.” Azerbaycan ile.Güçlü sistemlerimizi hızla hayata geçirdik.Güç,Ticaret ve Ulaştırma Bakanlarımızla birlikte hem güç hem de ulaşım kanallarını güçlendirmek için adımlar atıyoruz.Bölgesel sahiplik çok değerli.Türk Devletleri Teşkilatı’nı kurduk.Döndük. Uluslararası bir örgüte dönüşüyor.Ukrayna savaşını durdurmak için bizden daha aktif bir ülke var mı?Çalıştığı halde sonuç alan bir ülke var mı?Savaşı durdurmamız mümkün değil ama başka biri var mı? tahıl anlaşması, esir takası, nükleer santral gibi tehditleri azaltmak için birçok adım atmak için sonuç odaklı adım? dünyadaki en büyük gıda krizi. . Türkiye, Venezuela’dan Somali’ye uzanan çatışmalarda arabuluculuk yapan ülke. Arabuluculuk denilince akla ilk gelen ülke Türkiye’dir. Artık dünyadaki arabulucuları İstanbul’da yetiştiriyoruz. Adil davrandığımız için taraf tutmuyoruz” dedi.

“Türkiye oyun kurucu bir ülke”

Türkiye’nin artık kendisine oyun verilen bir ülke olmadığını, oyun kurucu ülke haline geldiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Onun anlayacağı dilden konuşuyoruz. Çıkarsak çıkacak ülke var mı? bırakmayın pes etmeyin islam aleminin türk aleminin birliğini sağlamak öyle kolay değil ama sabırla çalışacağız birlik ve beraberliği güçlendirmek için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz herkesi de teşvik edeceğiz .Birçok terör örgütüyle mucadele ediyoruz.FETÖ ile cihat ediyoruz,PKK ile cihat ediyoruz.Terörün her türlüsüne,YPG’ye,DEAŞ’a karşı cihat ediyoruz.Terör insanlığın düşmanıdır.Sadece bizim değil.Ama çok acılar çektik. çabalarımızı kararlılıkla sürdürmek.Artık Türkiye başkalarının kurduğu oyuna katıldı.Oyunda verilen rolü üstlenen bir ülke değil.Kuran ülke.Biz sadece oyun yapmıyoruz.Oyunlar masalar kuruluyor. ülkemizi, çıkarlarına karşı yıkıyoruz. o masalar Türkiye hak ve adaletin dünyadaki temsilcisidir” dedi.

“Kimse bunu ifade özgürlüğü sanmasın”

Kuran’a yönelik çirkin saldırıların olduğuna işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Kafkasya’dan Ortadoğu’ya, Balkanlar’da her yerde masada güçlü bir Türkiye var. Bakın Avrupa sokakları kutsal. Kitabımız Kuran’a karşı çirkin davranışlar var. Biz buna yine en sert tepkiyi verdik. Vermek zorundayız. Bazıları ‘Neden oluyor? Türkiye laik bir ülke vesilesiyle böyle bir yansıma verir mi?’ Bakın laiklik anlayışını nasıl yorumluyorlar.Öncelikle nefret insanlık suçudur.Bu ırkçılıktır,bu dünyanın her yerinde suçtur.Kimse bunu ifade özgürlüğü diye yaymasın,insanlık suçudur. , başka bir dine, başka bir kutsal kitaba, başkalarının kutsal değerlerine karşı yapılsa bile bu insanlık suçudur. Özgürlük değildi. Norveç’te olacaktı, büyükelçiyi aradık, sonra bize iptal ettiklerini söylediler” dedi.

Finlandiya Başbakanı’nın bu eyleme izin vermeyeceğini belirten Çavuşoğlu, bu eylemlere haklı tepkileri olduğunu söyledi ve bazı çevrelerin Türkiye’de terör tehdidi olduğuna dair uyarılar yapmaya başladığını vurguladı.

“İsveç NATO üyeliğinin önüne mayın döşüyor”

Bakan Çavuşoğlu, “DAEŞ’in mukaddes dinimizi suistimal etmesine izin vermeyeceğiz” diyerek herkesten önce buna karşı çıktıklarını ifade etti. Afganistan’da Taliban’ın kadınların sosyal yaşamdan ve kız çocuklarının eğitiminden men edilmesine en güçlü tepkiyi verenlerin kendileri olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, bunun ne İslami ne de insani olduğunu söyledi. Konsoloslukları kapatarak Türkiye’yi istikrarsız göstermeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Dostsanız, müttefikseniz, spesifik bir terör tehdidiniz varsa bizimle paylaşın, biz de önleyelim. İstihbarat, bakanlığımıza da bilgi veriyorlar. Sadece somut tehdit bilgisi aldılar. Bizimle paylaşmadığınız bilgileri bize söylemezseniz, paylaşmazsanız arkasında bir art niyet ararım. Açıkça Bakın bu eylemler de kasıtlıymış.Aslında bazı büyükelçiler diğerlerine “katılın” çağrısı bile yapmışlar.Biz de biliyoruz.Her şey açık.Bunun kasıtlı olduğunu biliyoruz,ne yapmak istediğinizi biliyoruz.Türkiye’yi bu hale getirmeye çalışıyorsunuz. Biz de bunun farkındayız, siz bu adımlardan vazgeçmezseniz gerekli ilave tedbirleri alacağız dedik, İsveç sokaklarında teröristlerin her geçen gün bölündüğünü söyledik. insanlar sokaklarda dolaşıyor Çavuşoğlu, terör örgütü elebaşının ve terör örgütünün paçavralarının fotoğrafının çekildiğini belirterek, “Bir yandan da ifade özgürlüğü deyip Kuran’ın yakılmasına izin vereceksiniz. Türkiye’ye karşı her türlü alçaklığa izin vereceksiniz, sonra da ben NATO üyesi olacağım diyeceksiniz. Mümkün mü? Ayrıca önümüzde güçlü bir mutabakat zaptı var. Bu bir ahitnamedir. Bunları yapacağım ve karşılığında bu adımları atacağım.’ diyorsun. “Üçlü anlaşmada din yoktu.” Peki, burada rasyonel, ihtiyatlı, ahlaki olacağınız yazıyor? İnsanların kutsal değerlerine saygı duyacağınızı mı söylüyor? Onları yazmaya gerek var mı? Bunlar en temel insan görevleridir. Bu hoşgörü değil, saygıdır. “Seninle aynı fikirde değilim ama hayran olduğunu görüyorum.” Sanki lütuf veriyor. Özellikle İsveç, NATO üyeliğinin önüne mayın döşemektedir. Biz Finlandiya’yı farklı tutuyoruz ama İsveç bilinçli olarak bu mayınlara basıyor. İsterse bu mayınları temizler” dedi.

“Yola çıksınlar, ‘Aferin’ diyoruz onlara”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, demokrasinin gereği olarak muhalefet olması gerektiğini ancak güçlü ve alternatif bir muhalefet istediklerini ifade ederek, “Bizim kısır çekişmelerle kaybedecek vaktimiz yok. Diğerleri oturuyor masa kuruyor. 6-7 kişi, kendi işi, demokrasinin gereğidir, muhalefet olur ama güçlü alternatif muhalefet olsun, ülke için proje üretsin, fikir üretsin. vizyon vizyon koy ortaya. var olanı eleştirme, var olanı bitiririz deme kimse güvenmez. umut ol istikrar getirir de ki bu ülke koalisyonlardan biri. bakanlıktaki eski bakanların fotoğraflarıdır bakanlık 3 ay 4 ay tutuldu 1 yıl bakanlık yapanlara ‘vay be çok durdu niye bizim derdimiz’ derlerdi Avrupa bize ‘aferin’, Amerika’ya ‘çok yaşa’ desin. ve Türkiye’. dediğin anlamına gelmez. Onlarla da anlaşacağız ama onlara ‘ellerine sağlık’ diyeceğim. Yola çıksınlar, onlara ‘aferin’ diyoruz. Geçmişte yaşadığımız karanlık senaryoları daha göreve gelmeden anlatmaya başladılar. Masanın altını alt üst ederek olmaz bu işler. Ayrıca açık ol. 6 kişilik bir masaysanız, ‘Biz 6 kişilik bir masayız’ deyin, 7 kişilik bir masaysanız, ‘Biz 7 kişilik bir masayız’ deyin.

“Yapılanları yıkarak, proje üretmeden bu ülke yönetilemez”

Bakan Çavuşoğlu, milli değerlere sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Yapılanları yıkarak, proje üretmeden bu ülke yiğitlikle yönetilemez, bu millet size seçimlerde yetki vermez. Bunu dediklerinde, Çabucak çarpıtıyorlar.Vatandaş kimi seçerse bizim başımızın üstünde yeri var.Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li, arkadaşlarımız iş yapıyor ya da yapmıyor dedi sadece.Dostluk başka bir yerde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı da CHP’li.Halkın seçtiğine saygı duymalıyız.İddialıyız diyoruz.Bugün Türkiye’nin daha güçlü olması gerekiyor,Türkiye’nin istikrarı her şeyin üstündedir.Bunu sağlayacak lider. Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

Bölgede devam eden yatırımlarla ilgili müjdeyi de anlatan Bakan Çavuşoğlu, “İşte doğalgaz dediniz Manavgat, Alanya, Gazipaşa ve Anamur doğalgaz projesinin ihalesini 20 Şubat’ta yapıyoruz. Payallar’a hastane yap 12 Şubatta projenin ihalesini yapıyoruz Alanya-Antalya otoyolunun da ihalesini 23 Şubatta yapıyoruz Alanya Devleti projesi hazır yakında ihalesini yapacağız biliyorsunuz. , Alanya TOKİ’de 250 konut inşaatına başladık ‘İlk Evim’ projesi için 500 kişi çekildi TOKİ konutlarının sayısı yakında artacak Yakın zamanda kuş yuvası yol yapacağız dediğimizde kuş yuvası yol yapacağız dediler. “Bu Mevlüt Çavuşoğlu eski siyasetçiler gibi ilk yılında çok para saçıyor” şimdi itiraf ediyor ama ne oldu kuş yuvası yolunu tünellerle doldurduk. Şimdi kuş yuvasından yolu da kapatıyoruz Mahmutlar’a Gazipaşa Havalimanı terminali artık yeterli değil. Şimdi yeni bir terminal açacağız. Ulaştırma Bakanımız bizzat takip ediyor. Onu da ihale edeceğiz. Eğitim ve Araştırma Hastanemize 150 yatak daha koyuyoruz. 50 yataklı ünitesi aynı zamanda onkoloji merkezi olacak. Alanya’da 2 tane üniversite var ve bu vesileyle yurt ihtiyacı var. Yurt kapasitesini yüzde 150 artırdık. Şu anda 2 bin kişilik bir yurdu tamamladık ve 2 bin kişilik ek yurt ihalesine hazırlanıyoruz” dedi.

avcilarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu