Haber

İBB Başkanı İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin iptali için açılan davayı anlattı

YEŞİL İstanbul Projesi tanıtım toplantısında Kanal İstanbul projesinin iptali için açılan davayla ilgili konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul 11’inci idare mahkemesi, 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planlarına itirazımızı karara bağladı. Kanal İstanbul 1. etap projesinde plan payına düşen nüfusun nasıl belirlendiği belirtilmediği, nüfus hesabının eksik olduğu, donatı alanları için yatırımcı kuruluşun görüşünün alınmadığı, plan payının nasıl belirlendiği belirtilmediği için planları iptal etti. Plan notlarının neden değiştirildiğine dair yeterli teknik açıklama yok. Bu karar elbette kesin değil. Yönetim mahkeme kararı olduğu için kararın şartları 30 gün. “İçinde yerine getirilmesi istendi.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kampanyaları kapsamında ‘Yeşil İstanbul’ projesini tanıttı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısına İmamoğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir ve Başbakan üyeleri Mahir Yüksel ve Berker Esen de katıldı. Erzincan İliç’teki altın madeninde yaşanan çökmede toprak altında mahsur kalan çalışanların bir an önce kurtarılması dileyerek konuşmasına başlayan İmamoğlu, görev süresince yürüttükleri projelerden ve yapmak istedikleri projelerden bahsetti. gelecekte. Toplantı sonunda Kanal İstanbul projesinin iptali için açılan davaya ilişkin 11. İdare Mahkemesi’nin kararını açıkladı.

“ÇEVREDEN BU ANLAYIŞ TAM OLARAK NE ANLAMA GELİYOR”

Konuşmasına Erzincan İliç’te meydana gelen kazaya değinerek başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Gözyaşı döken annelerin acısını paylaşıyorum. Umarım açıklanandan daha büyük bir felaketle karşı karşıya kalmayız. Tabii şunu da söylemek gerekiyor. Dün yaşanan bu felaket öyle kolay kolay geçiştirilecek bir olay değil. Kamuoyunun öğrendiği gibi bu madendeki gelişmeler süreci buraya getirdi. Bu açıdan bu felaketin en üst düzeyde sorgulanması elzemdir. 31 Aralık 2019 tarihinde madene kapasite artırımı izni verildi. Bu izinle birlikte madene ilişkin şikayetler büyük oranda arttı. Madene kimin izin verdiğini hepiniz biliyorsunuz. Üzerinde kimin imzası olduğunu hepiniz biliyorsunuz. 2022 yılında Elazığ Milletvekilimiz Sayın Gürsel Erol, bu madene ilişkin kaygılarını ve sorularını dile getiren bir öneriyi TBMM’ye sundu. ve önergeye cevap veren ilgili kişi, yani önergeyi imzalayan kişi, endişelerin haklı olduğunu belirterek ihmal zincirinin tespit edildiğini ve para cezasına çarptırıldığını belirtti. Verilen cezalar, madencilikten kazanılan parayla kıyaslandığında kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey. Dün yaşanan olayın yol açtığı çevre felaketini telafi edecek para yok. Paranın değersiz olduğu bir durumdur. 5-6 yıl Çevre Bakanı olarak görev yapanlar ne yazık ki doğal yaşamı koruma görevini yerine getiremediler. Unutmayın inanın o fotoğrafları dün gibi hatırlıyorum. Daha birkaç yıl önce Gümüşhane’de 12 bin yıllık buzul gölünü pervasızca yok ettiler, sonra da alaycı bir tavırla oraya ekskavatörler, iş aletleri ve makinelerle betonarme gölet yaptılar. Bu arkadaşların ve bu anlayışın çevreden anladığı da tam olarak budur.

‘Koruyuculuğumuz bu şehre nefes aldırdı’

Konuşmasına devam eden İmamoğlu, ‘Bu zihniyet, İstanbul’un doğal yapısını bozacak Kanal İstanbul projesini bu şehre dayattı ve arkasında durdu. Karşılarına çıkan her şeyi imzaladılar. Her yıl yapılan açıklamalarla ‘Bu kanalı biz yapacağız. Bu İstanbul ve Türkiye için bir beka meselesidir. “Bu Türkiye’nin geleceğidir” dediler. Geçen yıla kadar. Ne oldu? İstanbul halkının haklı tepkisini tespit ettiler. Ve bunu bildikleri için de kurnazca bu felaket planını seçim sonrasına bırakıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ekrem İmamoğlu olarak İstanbul’u ve Marmara Denizi’ni geri dönüşü olmayan felaketlere sürükleyecek bu yağma projesinin her zaman karşısında durduk. Ayakta durmaya devam edeceğiz. Milletimize İstanbul’un koruyucusu olduğumuzu söylediğimizde bunu boşuna söylemiyoruz. “Bizim vesayetimiz bu şehre temiz bir nefes verdi” dedi.

‘ANA DAVALARIMIZIN İDARİ MAHKEMELERDE VE DAVET MAHKEMESİNDE DEVAM ETTİĞİNİ BELİRTMEK İÇİN”

Ekrem İmamoğlu konuşmasına devam ederek Kanal İstanbul Projesi’nin iptali için yapılan başvuru hakkında bilgi verdi. İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin kararını açıklayan İmamoğlu, ‘İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul 1. etap projesinin 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planlarına olan itirazımızı dün akşam itibarıyla karara bağladı. Mahkeme planın sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi. Planda yer alan nüfusun nasıl belirlendiği belirtilmediğinden, nüfus hesabı eksik olduğundan, donatı alanları için yatırımcı kuruluşun görüşü alınmadığından, plan notlarının neden değiştirildiğine dair yeterli teknik açıklama yapılmadığından Kanuna uygun değildi ve açıkçası planlar iptal edildi. Bu karar elbette nihai değil. İdarenin mahkeme kararı olması nedeniyle kararın gereklerinin 30 gün içinde yerine getirilmesi istendi. Bu karar diğer taraftan Kanal İstanbul sorununda büyük bir hata yapıldığını gösteren bir belgedir. Özellikle belirtmek isteriz ki, esas davalarımız hem idare mahkemelerinde hem de Danıştay’da devam etmektedir. “Bunu yakından takip ediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu