Haber

İstanbul Havalimanı’na yeni sistem

İSTANBUL (İGFA) –Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uraloğlu, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı’nın (Eurocontrol) Avrupa Havacılık Raporu’na göre bu havalimanının, 29 Ocak – 4 Şubat tarihleri ​​arasında günde ortalama 1309 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduğunu belirtti.

“İstanbul Havalimanı gözbebeğimiz. Konumunu ve haklarını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. İstanbul Havalimanı’nda mevcut kaynakların en aktif şekilde kullanılması amacıyla 2022 yılında ‘Eşzamanlı Bağımsız Üçlü’ uygulamasına yönelik çalışmalara başlandı. Paralel Pist Operasyonları’. Projenin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul Havalimanı’na aynı anda üç uçağın birbirinden bağımsız kalkış ve iniş yapma imkanı verilecek. Önümüzdeki ay bu konuyla ilgili eğitimlere başlayacağız. Denemelere başlayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl içerisinde bu sistem dünyada sadece ABD’de mevcut, Avrupa’da yok. Türkiye’de açtığımızda Avrupa’da da olacak. O da ilk olacak.

Uraloğlu, bu uygulamanın kullanılmasıyla İstanbul Havalimanı’nda hava trafik akışının güvenli ve hızlı bir şekilde sağlanacağını söyledi.

Uygulamanın emniyet analiz çalışmasının Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Eurocontrol Ajansı iş birliğiyle başlatıldığını belirten Uraloğlu, “Fransa’daki Eurocontrol ünitesinde yürütülen çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye Dünyada uygulamanın yapıldığı sayılı ülkelerden biri olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Uraloğlu, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte bağımsız üçlü (kalkış ve iniş) paralel pistlerin aynı anda kullanılmasının mümkün olacağını belirtti.

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

İstanbul Havalimanı’nın kullanımı ve gelen talepler hakkında bilgi veren Uraloğlu, şunları söyledi:

“Şu anda Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul Havalimanı’nda yüzde 80’e yakın nüfuzu var. Havalimanındaki çeşitliliği artırmak istiyoruz. Yabancı havayolu şirketlerinden talep var. Diğer havayollarını da çekmek istiyoruz. THY artık “Süreci zarar vermeyecek şekilde yönetmek istiyoruz. THY önemli bir markamızdır.”

didimajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu