Haber

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü bugün TBMM’de oylanacak

TRT ve Reuters’in haberine göre İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün bugün TBMM’de oylanması bekleniyor.

Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımına yönelik yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu ‘hayır’ oyu vermedi. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliği onaylarken, HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmadı.

İsveç protokolünün bugün TBMM’de kabul edilmesi bekleniyor.

Öte yandan YETER Partisi ve Saadet Partisi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’e ‘hayır’ oyu verdi. Ancak bu iki partinin sandalye sayısı Genel Kurul’da ‘hayır’ oyu verilmesi için yeterli değil.

Uzun süredir tarafsızlık politikası izleyen bu iki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından NATO üyeliğine başvurdu ancak Türkiye, iki ülkenin PKK ve Gülen örgütüne destek verdiği gerekçesiyle başvuruları onaylamadı.

Görüşmelerin ardından Rusya ile sınırı olan Finlandiya’yı onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç hükümetinin PKK ile mücadelede yeterli adımları atmadığını belirterek bu ülkenin üyelik protokolünü TBMM’ye göndermedi. .

ABD’nin 2023’te İsveç’in üyeliği karşılığında Türkiye’ye savaş uçağı satması, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine başlaması gibi konuları gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaz aylarında düzenlenen NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğini onayladığını açıkladı ancak bu gerçekleşmedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oylama sürecine tabidir. Yavaş yavaş alındı.

Finlandiya’nın üyeliğinin onaylandığı oturumda konuşan CHP Dışişleri Komitesi Sözcüsü Ünal Çeviköz, “Umarım bugün Finlandiya ile İsveç’i tartışmıyor olmamız İsveç halkında kırgınlığa neden olmaz. İsveç, son on yılda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği için en çok mücadele eden ve Türkiye’yi en çok savunan AB üyelerinden biri oldu. Bunu hiçbir zaman unutmamamız lazım dedi.

HDP Dışişleri Komitesi Sözcüsü Hisyar Özsoy, “Askeri anlaşmaya asla ‘evet’ oyu vermiyoruz, her zaman ‘hayır’ diyoruz. Bunu bir askeri anlaşmada ilk defa yapıyoruz. Şu ana kadar hepsine karşı oy kullandık. Ancak bu sefer Finlandiya’nın güvenlik kaygılarını yasal gördüğümüz ve ‘hayır’ demek istemediğimiz için bu oylamaya katılmama kararı aldık. “HDP olarak hiçbir askeri ittifaka evet demeyiz, programımızda var” dedi.

Macaristan kaldı

Türkiye’nin ardından Macaristan’ın da İsveç’in üyeliğini onaylaması gerekiyor.

Reuters’in haberine göre, 18 Ocak’ta konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın özel kalemi Gergely Gulyas şunları söyledi: “İsveç, onlara olan güvenimizi artırmayı hedefliyor; Onları müttefikimiz, dostumuz olarak görmemizi sağlayacak hiçbir adım atmıyorlar. “Sanki NATO üyeliği onların önceliği değilmiş gibi” dedi.

Gülyas, “İsveç Başbakanı veya Dışişleri Bakanı bizi arayıp Macaristan Parlamentosu’nun çekincelerinin ne olduğunu sormalıdır” dedi.

Öte yandan Orban hükümeti de İsveç’i onaylayacak son hükümetin kendileri olmayacağını söyledi.

Ancak Macaristan Parlamentosu şu anda kışın ortasında. Parlamentonun Şubat ortasında toplanması bekleniyor.

Rusya ile bağlantıları diğer NATO üyelerine göre daha iyi olan Macaristan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Finlandiya NATO’ya üye olabilir” açıklamasından 10 gün sonra Finlandiya’nın üyeliğine onay verdi.

ikizderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu