Haber

Kurtuluş Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’nın ve Alemdar gemisinin Ereğli’ye gelişi kutlandı.

Kurtuluş Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’nın ve Milli Mücadele yıllarında üstün hizmet sergileyen “Alemdar” gemisinin gelişinin 103’üncü yılı dolayısıyla Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde etkinlik düzenlendi. Çaba, Ereğli’ye.

Süleymanlar Mahallesi Alemdar Anıtı önünde düzenlenen tören, çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görev yapan Deniz Teğmen Abdülkadir Yıldırım, “Alemdar” gemisinin önemine değindi.

Yıldırım, Kurtuluş Savaşı’nın fiilen başladığı ve düzenli ordu çalışmalarının sona erdiği dönemde, cephelere gönderilecek mühimmatın küçük motor ve botlarla Rusya limanından Trabzon ve Samsun’a taşındığını, Milli Ordu’nun görevlendirildiğini anlattı. İhtiyaç duyulan silah ve mühimmatın daha büyük boyutlarda temini için “Alemdar”a çalışıldı. Yıllardır çok fazla çalışma yapıldığını söyledi.

Yıldırım, 23 Ocak 1921 gece yarısı “Alemdar” gemisinin İstanbul’dan Ereğli’ye doğru 7 kahraman denizci tarafından kaçırıldığını, kahraman Ereğli halkının “Alemdar”a sahip çıktığını ve inanç ruhuyla her türlü kolaylığı sağladığını belirtti. milli çaba ve şöyle devam etti:

“Geminin yakıt ikmali ve erzak ikmali yaptıktan sonra 27 Ocak’ta Trabzon’a doğru yola çıkacağının bildirilmesi üzerine Zonguldak’taki Fransız C-27 savaş gemisi yolunu keserek tüm silahlara el konuldu. Sadece süvari ve başmakinistin fırsatı vardı. 27 Ocak 1921 Ertesi gün gemideki 6 Fransız askeri, C-27 gambot eşliğinde İstanbul’a doğru yola çıktı. 2’nci Kaptan Güverte Teğmen Ali Dursun, ’21 Türk, 6 Fransız’a ele geçirilemez’ dedi. Plan sonucunda Ereğli açıklarında 10 mil açıkta kendi arasında kaos yaratarak kontrolü yeniden ele alan işçi, Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli’ye dönmeyi başardı.Bu sırada C-27 hücumbotu olayı fark ederek açıldı. Ereğli’den çatışma seslerini duyan halk, sahilden ve denize açılan teknelerden yaklaşık 200 kişilik bir grupla birlikte C-27 motorlu gambot’a yaylım ateşi açarak geminin batmasına neden oldu. açıklığa kaçıp Zonguldak’a dönüyoruz.

“Alemdar Antlaşması ilk diplomatik zaferdir”

Yıldırım, “Alemdar” gemisinin kaçırılmaması için Çoban Çeşmesi önünde karaya çekildiğini ve bir ölçü su almasına izin verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Çavuş Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak Kurtuluş Savaşımızın ilk deniz şehidi olarak en yüksek rütbeye ulaştı. Recep Kahya’nın naaşı tüm halkın katılımıyla Bozhane üzerinden Yalı Sokak üzerinden Hükümet Meydanı’na getirildi. Ereğli halkı, 28 Ocak 1921’de İskele Camii’nde ikindi namazını müteakip şehir mezarlığına defnedildi.Ereğli Limanı’na gelen 1 kruvazör ve 2 destroyerden oluşan Fransız filosu, ‘Alemdar’ı tekrar almak istedi. ancak geminin baştan siyah olması nedeniyle başarısızlıkla geri döndüler. ‘Alemdar’daki esir yakalandı.’ 6 Fransız askerinin geri gönderilmesi amacıyla 17 Şubat 1921’de Alemdar Antlaşması imzalandı. Alemdar Destanı, Fransızlarla 9 ay sonra 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması’ndan önce milli mücadelede kazanılan ilk diplomatik zaferdir.”

Yıldırım, 2004 yılının Kasım ayında Ereğli’de kurulan Gazi Alemdar’ı Yaşatma Derneği’nin sahil şeridindeki İstanbul Tersanesi’nin imalat projeleriyle yaptığı çalışmalar sonucunda “Alemdar” gemisinin bugünkü durumuna getirildiğini belirtti. Ereğli Belediyesi’ne ve Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının gerekli sacları yerleştirilecek. katma.

Törene Kaymakam Mehmet Yapan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, askeri yetkililer ve ilçe protokolü katıldı.

Daha sonra ilçe protokolü tarafından İhtilal Bulvarı üzerindeki İnönü Parkı’na ilk deniz şehidi Recep Kahya anısına yaptırılan anıtın açılışı yapılarak karanfiller bırakıldı.

kutlama programı

İkinci program ise sahil bulvarında yer alan Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde gerçekleştirildi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, İstiklal Madalyası’nın “Alemdar”a verilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “İnşallah bunu Meclis gündemine alacağız ve gecikmiş olanı da getireceğimize inancım tamdır” dedi. İstiklal Madalyası Gazi Alemdar gemisi ve mürettebatına Ereğlimize ve Türkiye’ye götürüldü.” dedi.

Başkan Posbıyık, gemiye İstiklal Madalyası verilmesi için AK Parti ve CHP Zonguldak milletvekilleri tarafından TBMM’ye kanun teklifi sunulduğunu da söyledi.

Program, okullar arası yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ikramların sunulmasıyla sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu