İş

Kahramanmaraş’ta metal mutfak eşyası üreticileri çalışma hayatına dönmek istiyor

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından metal mutfak eşyası sektörü üreticileri iş birliği yaparak işletmeleri yeniden ayağa kaldırıp üretime devam etti.

Türkiye’nin metal mutfak eşyası ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Kahramanmaraş’taki üreticiler, zorlukları birlikte aşmayı hedefliyor.

Afetten etkilenen işletmelerdeki mallar güvenilir alanlara taşınıyor

Kentte imalat ve ihracatta büyüklüğü ile binlerce kişiye istihdam sağlayan, tencere, çaydanlık gibi küçük ev eşyalarının üretildiği mutfak eşyası sektörünün temsilcileri, eşyaların salgından etkilenen işletmelerden kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor. afet ve onları dini alanlara nakletmek.

“Bu Şehri ayağa kaldıracağız”

Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren bir fabrikanın genel müdürü Mehmet Yunus Asilsoy, söz konusu şubenin imalat alanında dokumadan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

“Dünya sıralamasında ilk 5 içerisindeyiz”

Asilsoy, kentte bu alanda büyük firmaların ve yatırımların olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Sektörde 30 binden fazla istihdamımız var. Bu alanda dünya sıralamasında ilk 5 içerisindeyiz. Kahramanmaraş, Türkiye’de üretilen mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, paslanmaz çelik, teflon, çatal-bıçak, kaşık ve bıçakların toplam üretiminin yüzde 80’ini karşılıyor ama Rabbimizin bir felaketi, yanlış üretim ve bizim hatalarımızdan kaynaklanan binaların yeniden inşası. Kurallara uymamanın bedeli ağır oldu. Şu anda sektörümüz deprem felaketinden etkileniyor. Bu topraklar bizim, bu şehirler bizim. Allah’ın izniyle, devletimizin güçlenmesiyle, milletimizin gayretiyle bu şehri ayağa kaldıracağız.

“Geçici de olsa üretimimize başlamak istiyoruz”

Yetkililerin kendilerinden dairenin toparlanmasıyla ilgili proje istediğini belirten Asilsoy, şunları kaydetti:

Mehmet Yunus Asilsoy olarak depremde zarar gören meslektaşlarımı burada topladım. Çevremizde atıl durumda kalmayan bir kaç işlevsel proje ve yıkılmayan yerler hakkında bilgiler devletimize sunduk. Yetkililer kısa sürede işe koyuldu. Bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Kesintili de olsa üretimimize başlamak ve ardından kalıcı lokasyonlarımızda üretime ve istihdama devam etmek istiyoruz. Şu anda devlet her gün burada, görüyoruz.

“Nitelikli elemanlarımızın şehrimizden ayrılmasını istemiyoruz”

İhtiyaç duydukları yetişmiş insan gücünün yetişmesinin yıllar aldığına işaret eden Asilsoy, şubenin kendi kadrosunu usta-çırak tarzında yetiştirdiğini ve Kahramanmaraş’ı bu alanda güçlü kılan nitelikli kadro olduğunu şu sözlerle anlattı:

Bizim tek derdimiz bu işin duayenleri olan meslektaşlarımız İstanbul’a gitsin, sermaye ve sanayi Kahramanmaraş’ta kalmasın. Bu sektörde istihdam edilen nitelikli personelimizin başka sektörlere kayarak şehrimizden ayrılmasını istemiyoruz. Bu bizim için çok büyük bir kayıp olur. Çünkü Kahramanmaraş’ta sektörü dünya sıralamasına sokan bu yetişmiş personelimiz ve bölümümüzün altyapısıdır.

“Önceliğimiz makinelerimizi enkaz altından kurtarmak”

İşletmelerdeki makine ve kalıp tezgahlarını enkazdan çıkarmak için yetkililerin ihtiyaca göre başta vinç ve kova olmak üzere çeşitli iş makinelerini gönderdiğini vurgulayan, “Şu anda birinci önceliğimiz can güvenliğini sağlayarak makinelerimizi enkaz altından kurtarmak.”terimini kullandı.

Depremden etkilenmeyen firmalar üretime devam ediyor

Depremden etkilenmeyen mutfak eşyası üreticilerinin üretime devam ettiğini vurgulayan Asilsoy, afetten etkilenenlerin reyonun yüzde 30’unu bulduğunu, yüzde 70’inin zarar görmediğini belirterek faaliyetlerine devam etti.

asilsoy, “Yaklaşık 1000 ila 5 bin metrekarelik alanlarda iş yapan meslektaşlarımız zarar görüyor. Sektörümüzün moralinin bozulmadan ayağa kalkacağına inanıyoruz.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu